Pakistan’daki Saldırıdan Kurtulan Milli Dağcı Türkiye'de

Pakistan’da dağcıların bulunduğu kampa düzenlenen saldırıdan son anda kurtulan milli dağcı Tunç Fındık, Türkiye’ye döndü.

Fındık, olaylar yatıştıktan sonra Pakistan’a geri gideceklerini söyledi.

İslamabat’tan Türkiye’ye gelen Tunç Fındık’ı, Atatürk Havalimanı’nda eşi Nurcan Demirel Fındık karşıladı. Havalimanında gazetecilere açıklama yapan Fındık, “Pakistan’ın 8125 metrelik dağına tırmanmaya gittim. Ancak 4000 metredeki ana kampımıza Taliban milisleri tarafından bir saldırıda bulunuldu ve 11 dağcı arkadaşımız hayatını kaybetti, kurşuna dizildi. Ben de o sırada 6 bin metrede daha yüksek bir kampta olduğum için kurtuldum” dedi.

Ana kampın dışında yüksek kamplarda yaklaşık 30 kişinin olduğunu anlatan Fındık, “Toplam 70 kişilik bir ekip vardı ve çoğunluk dağdaydı ama bir kısmı ana kamptaydı ve onlar hayatını kaybetti. Elimizde olmayan ve tahmin edemediğimiz bir durumdu. Dolayısıyla yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Hayatta kalmakla çok şanslıydım” şeklinde konuştu.

Milli dağcı, saldırı sırasında kendisinin dağın daha üst kısmında olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Ben dağdaydım. Arkadaşlarımla birlikte yükseğe uyum sağlamak üzere tırmanıyordum. Dolayısıyla ana kampta değildim. Ana kamp yoldan 2 günlük mesafede, kolay ulaşılabilecek bir yerde. Dolayısıyla milisler yapmak istediklerini planlı bir şekilde yaptılar. Olaydan sonra ana kampa geri indik. Pakistan ordusu gelmiş, ortamı güvenliğe almış ve bütün gerekenleri halletmişti. Sanırım 25 kadar Taliban milisi vardı. Ben görmedim. Kamptan aldığımız günün akşamında olmuş. Biz tırmanış için yükseğe gittik ve bu adamlar gelip yapacağını yaptılar. Çok planlı bir olay olduğunu düşünüyoruz.”
Pakistan’a bugüne kadar 4 kere gittiğini anlatan Fındık, hayatının yaklaşık 1 senesini Pakistan dağlarında geçirdiğini ifade etti.

Fındık, olaydan sonra Pakistan ordusunun dağı tırmanışa kapattığını belirterek, “Pakistan’daki bütün tırmanış opsiyonlarına el koydu ve herkesi evine gönderdi. Herkes helikopter ve askeri kargo uçaklarıyla tahliye edildi. Şu anda Pakistan dağlarında tırmanışa hükümet izin vermiyor” dedi.

“OLAYLAR YATIŞSIN YİNE GİDECEĞİZ”
Tunç Fındık, olaydan sonra Pakistan hükümetinin götürdüğü yerlerde konakladıklarını da belirterek, bir basın mensubunun “Pakistan’a yeniden gidecek misiniz?” sorusuna ise, “Gideceğiz ama olaylar biraz yatışsın. Pakistan’da benim tırmanacağım 4 tane 8000 metre üzeri dağ var. Hala orada yapacağım çok iş var. Oradaki insanları da çok seviyorum. Pakistan’a kesinlikle geri döneceğiz. Şu anda önümde Nepal ve Güney Amerika’da tırmanışlar var” yanıtını verdi.

Bulunduğu ekipten 4 kişinin öldüğünü anlatan Fımdık, “Toplamda 11 kişi hayatını kaybetti. Çok trajik bir olay. Pakistan’ın tırmanış tarihinin de ilk defa rastlanan bir olay. Biz bu ana kampta 4-5 ayrı tırmanış ekibi ve 75 kadar kişiydik. Dolayısıyla 11 kişi hayatını kaybetti, aralarında bir tane de Pakistanlı var” dedi.

Saldırı sırasında ana kampta bulunan kendilerinin ekibinden aşçının kurtulup, birinci kampa çıkarak saldırıyı haber verdiğini anlatan Fındık, “Bizim aşçımız kurtuldu. Bizim ekipten 4 kişi ölmesine rağmen, aşçımız birinci kapma çıkıp, ‘Aşağı inmeyin, tehlike var, insanları öldürüyorlar’ diye haber verdi” şeklinde konuştu.

Fındık, saldırı sırasında bulundukları kampa ulaşımın zor olduğunu ifade ederek, “6100 metre ve arada çok büyük buz ve kaya duvarı tırmandığımız için zaten oraya kimse ulaşamazdı. Biz aslında yukarıda bilmeyerek de olsa güvenlikteydik” dedi.

“DÜNYANIN KATİL DAĞI OLARAK BİLİNİR”
Nanga Parpat dünyanın en büyük dağlarından bir tanesi olduğunu anlatan Türk dağcı, “Yeryüzündeki en yüksek 9. dağ. Çok önemli bir tırmanış. Dünyanın katil dağı olarak bilinen bir dağdır, 1930’larda üzerinde yaşanan ölümler nedeniyle. Dünya dağcılık tarihi için çok önemli bir dağ. Benim için de tırmandığım 10. 8000 metrelik bir dağ olacaktı. Kısmet başka bir zamana artık” şeklinde konuştu.

Fındık, bir soru üzerine de K2 dağına geçen sene çıktığını, Everest’e ise iki kere çıkan ilk Türk olduğunu belirterek, “Şu anda 8000 metrelik dağları en çok tırmanmış Türk vatandaşıyım ve dünyada ilk 44 dağcı arasına girdim bu sayede” dedi.

Saldırının akşam saat 20.00 sularında gerçekleştiğini anlatan Fındık, “Bizim o gece haberimiz olmadı. Telsiz bağlantımızı sabah kuracaktık. Birinci kamptaki arkadaşlarımıza aşçı ulaştığı için, buzuldan yürüyerek çıplak bir şekilde haber verdi. Birinci kamptan da bize telsizle haber verdiler. Biz de uydu telefonu ile dünyaya ulaşarak bunu yaydık” diye konuştu.

Milli dağcı, yaşanan olayın şok edici olduğunu belirterek, “Pakistanlılar için çok kötü bir durum. Turizm de tamamen buna bağlı. Dağ turizmi sona ermiş durumda. Bayağı da bir tepki var. Böyle bir şeyin olması hiç beklenmiyordu. Pakistan’ın tırmanış tarihinde hayatta olmamış bir şeydir” dedi.

Yükseğe uyum sağlamak için tırmanışın yavaş gerçekleştirildiğini anlatan Fındık, saldırı olmasaydı 10 gün sonra zirveye tırmanmış olacaklarını söyledi.

Milli dağcının eşi Nurcan Demirel Fındık ise, “Cumartesi gecesi sabah 04.00 sıralarında Tunç uydu telefonundan aradı. İyi haberleri bekledim” dedi.

Kaynak: İHA