BİK'ten AA'nın Haberini İzinsiz Kullanan Gazeteye Ceza

TRABZON - Basın İlan Kurumu , Anadolu Ajansının haberini izinsiz kullandığını tespit ettiği Ordu Hürses gazetesinin bir günlük resmi ilan hakedişini kesti. Karar uyarınca gazetenin bir günlük resmi ilan hakedişi olan 411 lira mahsup edildi.

AA'nın 29 Ocak 2013 tarihinde yayımlanan ''İstavriti 8 kat büyüttüler'' başlıklı özel haberi, resmi ilan ve reklam yayımlama hakkına sahip Ordu Hürses gazetesinin 5 Şubat 2013 tarihinde 10. sayfasında "Hürses" mahreci ile izinsiz yayımlandığı tespit edildi.

BİK, 67 sayılı Genel Kurul kararının 17. Maddesi'ne aykırı davranışı sebebiyle Ordu Hürses gazetesinin Şubat 2013 ayına ait bir günlük resmi ilan istihkak karşılığı 411 liranın kesilmesi kararı aldı.

Resmi ilanın, 67 sayılı Genel Kurul kararının 14. maddesi uyarınca mahsubuna dair 25 Nisan 2013 tarihli karar, adı geçen gazeteye tebliğ edildi. Süre içerisinde herhangi bir itiraz olmadığı için karar kesinlik kazandı.

Resmi ilan yayımlayan gazetelerin ilanları almak için içerik, sayfa sayısı ve ölçüsü, kadro, fiili satış, yayın süresi gibi yönlerden gerekli vasıfları taşımaları gerekiyor.

67 sayılı Genel Kurul kararının içerik başlıklı 17. Maddesi'ne göre, gazetede yer alan haber ve fotoğrafların kaynağının, hangi yayın organından alındığının gösterilmesi zorunluluk arz ediyor.

BİK, kaynağı belirtilmeden yayımlanan haberleri yok hükmünde sayıp, karara aykırı hareket eden gazeteler hakkında resmi ilan kesme cezası uyguluyor.

Kaynak: AA