İmmib Endüstriyel Tasarım Yarışmaları Ödül Töreni

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011'den sonra adeta çığ gibi büyüyen endüstriyel tasarıma, Bakanlık olarak çok önem ve destek verdiklerini belirtti.

İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilen "İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları" ödül törenine katılan Çağlayan, böylesine önemli, hayati bir konuyla ilgili bir yerde bulunmayı görev kabul ettiğini ifade etti.

Çağlayan, Bakanlık olarak çok önemsedikleri ve 2011'den sonra adeta çığ gibi büyüyen, geçmiş yıllarda ıskalamış oldukları ama şimdi farkına vardıkları endüstriyel tasarıma çok önem ve destek verdiklerini söyledi.

Allah'ın Türk insanına ve gençlerine pozitif ayrımcılık yaptığı değerlendirmesinde bulunan Çağlayan, "Allah dünyanın hiçbir ülkesine nasip etmediği girişimciliği, diğer taraftan da zekayı ve olaylara, zorluklara karşı mücadele gücünü, yeteneğini vermiş. Şimdi böyle bir yapıya sahip oluyoruz. Kontrolsüz güç, güç değildir. Biz gücümüzü kontrol edebildiğimiz kadar güçlüyüz. Bakın şu anda Türkiye, dünyadaki krize meydan okuyan bir ülke" diye konuştu.

Çağlayan, Türkiye'nin 2 yıl öncesine kadar ihracatının yüzde 50'sini Avrupa'ya yaptığını anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İhracatın yüzde 25'ini Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya yapardık. Bu ülkelerde bu bölgelerde şu anda önemli ekonomik deflasyonlar, siyasi problemler var. İhracat yapmış olduğumuz pazarların yüzde 75'inde problemler yaşanmasına rağmen geçen sene Türkiye dünyada ihracatını en fazla arttıran 2'inci ülke oldu. İhracatla beraber büyüyen Türkiye, ihracatın da desteğiyle geçen yıl Avrupa'nın en fazla büyüyen 3 ekonomisinden biri oldu. Bunu iftihar ederek söylüyoruz ki 786,3 milyar dolarlık bir milli gelirle dünyanın 17'nci büyük ekonomisi, Avrupa'nın 6'ıncı büyük ekonomisiyiz."

10 yıl önce Türkiye'de toplanan her 100 liralık verginin 85 lirasının, kamu borçları faizine ödendiğini anımsatan Çağlayan, artık sadece 100 liralık verginin 15 lirasının faize ödediğini belirtti.

Türkiye'nin şu anda 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 24'ünden daha az borca sahip olan bir ülke olduğuna işaret eden Çağlayan, "Türkiye artık ekonomik anlamda bağımsızlığını ilan ettiği için, borç almadığı için emir almayan bir ülke. Artık Türkiye'nin gündemi dışarda belirlenmiyor. Bazı ülkeler bazı gruplar tarafından belirlenmiyor" diye konuştu.

Faiz lobisi konusuna da değinen Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Faiz lobisinin, Türkiye'yi sömürmeye, kanını emmeye çalışmış grupların derdi, yeniden Türkiye'yi yüksek faiz ortamına sokup eski günlerdeki kazançlarını elde etmek. Gençlerimizin demokratik, barışçıl anlamda yapmış oldukları hak arayışından bazıları fırsat çıkardı. Türkiye, böyle bir ortamda, siyasi istikrarını, ekonomik istikrarını sağlamak zorundadır. Faiz lobisine verdiğimiz rahatsızlığı devam ettireceğiz. Çünkü Türkiye, bu faizcilikten kurtulmak zorunda."

Çağlayan, Türkiye'nin bir yandan faiz lobisiyle mücadele ederken, diğer yandan da bu salonda çok anlamlı bir toplantı gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye için daha fazla ne kadar yatırım yapılabileceği, ne kadar yatırımcı çekilebileceği ve daha ne kadar katma değer yaratılabileceği konularının önemine değinen Çağlayan, "Türkiye'yi, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümüne hazırlamak için bu konular önemli. Yani, bu Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal'e karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için bunları yapıyoruz. Şimdi Türkiye, 2023'e giden yolda dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacak. 500 milyar dolar ihracat yapacağız. Tasarımı, Ar-Ge'yi,, inovasyonu olmazsa olmazımız haline getirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

-29 projeye 173 bin TL ödül dağıtıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, konuşmasının ardından, yarışmayı kazanan öğrencilere ödüllerini takdim etti.

Profesyonel ve öğrencilerin başvurduğu 9. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nda bu yıl dört kategoride ödüller dağıtıldı. Yerli ve yabancı önemli tasarımcıların ve endüstriden isimlerin yer aldığı jüri üyeleri başvuran 296 proje arasından 29'unu ödüle layık buldu.

'Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar için Tasarım' teması için Metalden Mamul Ürünler, Plastikten Mamul Ürünler ve Elektrikli Küçük Aletler kategorilerinde 20 ödül verilirken, 'İstanbul İçin Hediyelik Eşya' konsept kategorisinde ise 9 ödül sahipleriyle buluştu. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nda bu yıl toplam 173 bin TL ödül dağıtıldı. Dereceye giren yarışmacılar, Ekonomi Bakanlığının yarışmaya tanıdığı kontenjan kapsamında yurt dışı eğitim bursundan yararlanacak.

Kaynak: AA