Fransa Cumhurbaşkanı Françoıs Hollande:

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Kuzey İrlanda’daki G8 Zirvesi’nde Suriye’de kimyasal silah kullanımına yönelik uluslararası bir soruşturma açılması kararının alındığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İngiltere’nin dönem başkanlığını yürüttüğü iki günlük G8 Zirvesi sonrasında basına yaptığı açıklamada Suriye konusunda alınan kararlardan bahsetti. Cenevre’de gerçekleştirilecek toplantının Suriye’de siyasi geçişe olanak sağlayacağını dile getiren Hollande, anlaşma masasına oturmaları ve siyasi bir çözüm bulabilmeleri için, Suriye rejimi ve muhalifler üzerindeki baskının korunmasının bütün G8 ülkelerinin vazifesi olduğunu ifade etti.

Suriye’de kimyasal silah kullanımını da kınadıklarını ancak bunun yapılması gereken en küçük şey olduğunun altını çizen Hollande, “Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını onaylamak için uluslararası bir soruşturma açılması üzerinde anlaşmaya varıldı ve oluşturulan rapor Güvenlik Konseyi’ne sunulacak” şeklinde konuştu.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI
G8 Zirvesi’nde önemli yer edinen vergi kaçakçılığıyla mücadele konusuna da değinen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, “Vergi kaçakçılığına karşı mücadele, zirvede bulunan G8 ülkelerinin katılımıyla Avrupa’nın başlattığı ve ABD tarafından da onaylanan bir girişimdir. G20 zirvesinde de çeşitli düzenlemeler yapılarak yeniden onaylanacaktır. Bu düzenlemelerin ilki bilgi alışverişi, ikincisi ise vergi sığınaklarına karşı mücadeledir” diyerek, bütün ülkelerin bu konuda mümkün olduğu kadar çaba sarf etmelerinin gerektiğini vurguladı.
Kaynak: İHA