KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği İle TSE Arasında Protokol

Aralarında Konya’da bulunan 4 üniversitesinin de yer aldığı KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’ne üye 7 üniversite ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında kapsamlı bir işbirliği protokolü imzalandı.

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği İle TSE Arasında Protokol
Niğde Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen protokol imza törenine KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Kurucu Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, üniversite rektörleri ile TSE Başkanı Hulusi Şengör katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin henüz Ocak ayında kurulmasına rağmen 6 ay gibi kısa bir sürede bölge kalkınması için önem arz eden projeleri hayata geçirdiğini ifade etti.

Rektör Görür, bu süreçte başta Selçuk Üniversitesi Rektörü ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel olmak üzere, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

İmza töreninde konuşan TSE Başkanı Hulusi Şengör ise, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği ile imzalanan işbirliği protokolüne son derece önem verdiklerini, çünkü son on yılda sağladığı ekonomik ve siyasi istikrar sayesinde ülkemizin özellikle Avrupa ülkeleri arasında ve yakın coğrafyamızda sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirebilen örnek ülkelerden biri olarak gösterildiğini kaydetti.

2023 yılında dünyanın on büyük ekonomisi arasına girme hedefinin hayat bulmasının yüksek katma değerli, uluslararası kalite ve standartlarda mal ve hizmet üretimi ile mümkün olacağını belirten Şengör, “Uygunluk Belgelendirme Pazarı sadece ülkemiz için yaklaşık olarak 2.5 milyar dolar ve bunun da yaklaşık olarak 2-2.2 milyar dolarının yurt dışı kökenli şirketlere aktarıldığı düşünüldüğünde konunun önemi daha net anlaşılacaktır” dedi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, birliğin kuruluşundan bu yana bölge ve ülke kalkınmasına yönelik çalışmalara zemin oluşturacak çok sayıda faaliyeti tamamladıklarını ve somut birtakım adımların hayata geçirilmekte olduğunu belirtti.

Envanter çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu ve bu envanterden hareketle bölge üniversitelerinin hem bölgesel, hem de ülke kalkınması için hangi konularda işbirliklerinin yapılabileceğinin daha net olarak belirlenebileceğini ifade eden Gökbel, “14-16 Kasım 2013 tarihleri arasında ‘Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’ KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği tarafından gerçekleştirilecektir. TSE ile yapılan işbirliği protokolü bölge ve ülke kalkınması açısından taşıdığı önemden dolayı, birliğin başkanı olarak birliğe dahil üniversitelerle tek tek protokol imzalamak yerine tüm üniversitelerin katılımı ile protokol imzalamak daha faydalı olacağı düşüncesi diğer üniversitelerin rektörleri tarafından da paylaşılmıştır. İmzalanan protokolün hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından birliğe dahil üniversitelerle TSE arasında protokol imzalandı.
Kaynak: İHA