Kendi Temizlik Araçlarını Ürettiler

Diyarbakır - Diyarbakır Sur Belediyesi Makine İkmal Atölyesinde, dar sokaklarda daha iyi ve kalıcı temizlik yapmak amacıyla temizlik aracı yapıldı.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, temizlik aracının tanıtılması amacıyla Uğur Kaymaz Anıtı önünde düzenlenen törende, Diyarbakır'daki belediyeler içinde ekonomik anlamda en zor durumda olan belediye olduklarını, ekonomik sıkıntıların yeni buluşlar yapmaya zorladığını ifade etti.

Temizlik aracının Makine İkmal Atölyesinde üretildiğini belirten Demirbaş, aracın demokratik, katılımcı belediyecilik anlayışının bir ürünü olduğunu söyledi.

Çalışanları ile zaman zaman bir araya gelerek ihtiyaçlarının nasıl giderileceği konusunda çalışma yaptıklarını, Makine İkmal Atölyesinde daha önce küçük traktörlerin montajı ve çocuk oyun gruplarının yapıldığını anlatan Demirbaş, çalışanlarının yönetim sürecine katıldıkları için mutlu olduklarını, bir şey ürettikleri zaman da motive olduklarını vurguladı.

Yapılan ürünlerle belediye bütçesine büyük bir katkıda bulunulduğunu ifade eden Demirbaş, şöyle devam etti:

"Atölyemizde çalışanların ürettiğini bir araç. Temizlik aracına Kürtçe 'pakijok' ismini verdik. Temizlik sorununa çare bulmak amacıyla arkadaşlarımız böyle bir şey üretti. En az 5 işçinin işini yapabilecek düzeyde olan aracın maliyeti 2 bin liradır. Benzer bir aracı 50 bin avroya almıştık. İhtiyaçlar buluşları doğurur. Ekonomik sıkıntılar bizi yeni buluşlar yapmaya zorladı. İnsanlarımızın üretim yaptığını göstermek istedik. Belediyeyi çalışanlarımızla yönetim geliştirip güçlendirmeye çalışıyoruz."

-Türkiye'de ilk

Demirbaş, önümüzdeki süreçte aracın modelini geliştireceklerini, yeni düzenlemeler yaparak seri üretime geçeceklerini ve bütün belediyelere böyle bir aracı vermek istediklerini bildirdi.

"Temizliğe sahip çıkalım. En iyi temizlik kirletmemektir. Bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Umarım daha iyi ürünleri de yapacağız. Bu, Türkiye'de bir ilktir. Bir belediye kendi aracını kendisi üretiyor. Piyasadan alabilirdik ama kendi üretimimiz olan aracı kullanmak mutluluk verici" diyen Demirbaş, atölyede bu yönde çalışmalarının süreceğini sözlerine ekledi.

Daha sonra Demirbaş ve beraberindekiler "pakijok" ile yolu temizledi.

Kaynak: AA