İpekböceklerine Evlerini Açtılar, Çocukları Gibi Büyüttüler

MUĞLA - Muğla'da ipekböceği yetiştiriciliğine başlayan çiftçiler sırtlarında taşıdıkları dut yaprakları ile evlerinde besledikleri ipekböceklerine 45 gün boyunca gözü gibi baktı. Ürünlerinden mahsül almaya başlayan çifçiler 45 gün evlerinin bir köşesinde üretim yaparken diğer yandan da sosyal hayatlarını sürdürmeye çalıştı. 2012'de 590 kilogram yaş kozadan 14 bin 160 lira gelir elde edildi ve ailelere dağıtıldı.

Muğla ve ilçelerinde ipekböceği yetiştiriciliği yapan üreticiler 45 günlük yapılan çalışmaların ardından ürünlerini hasat etmeye başladı.

Muğla'da İpekböceği yeşitştiriciliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürülüğü ve Kozabirlik tarafından üretecilere ücretsiz yumurtadan çıkmış ipekböceği ve dut yaprağı dağıtıldı.

Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'da ilk destinasyon çalışmalarına 2011 yılında 12 kişi ile başladıklarını ve 518 kilogram yaş koza elde ettiklerini söyledi.

2012 yılında da 25 kişiye 50 kutu ipekböceği dağıttıklarını belirten Ekici, "İpekböceği yetiştiriciliği yılda bir defa 45 gün gibi kısa sürede yapılan bir üretim. Üreticilerimize ipekböceklerini ve dut yapraklarını ücretsiz veriyoruz. Bu yıl merkezde 17 üreticimize her kutuda 20 bin yavru bulunan 24 kutu ipekböceği verdik. İpekböceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla ücretsiz temin ettiğimiz dut fidanlarını da üreticilerimez dağıttık. 2 yılda 15 bin 250 adet dut fidanı dağıttık" dedi.

Ekici, üreticilerin ürünlerini almaya başladıklarını vurgulayarak, Kozabirlik tarafından mahsül edilen ürünlerin üreticilerin evinden alınarak ücretlerinin de kısa sürede banka hesaplarına yatırıldığını dile getirdi. Ekici, Türkiye'de önemli bir yere sahip olan ipekböceği yetiştiriciliğiyle, bir yandan ülkenin ham ipek üretimine katkı sağlarken, bir yandan da çiftçilere ek gelir sağlayarak köylerdeki refah seviyelerini artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Ekici, geçen yıl elde edilen 590 kilogram yaş kozadan 14 bin 160 lira gelir edildiğini ve ailelere dağıtıldığını sözlerine ekledi.

-Çocuğum gibi büyüttüm

Muğla'nın Kafaca beldesinde İpekböceği yetiştiriciliği yapan Arzu Demirel, Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kendilerine ücretsiz yumurtadan çıkmış ipekböceği verildiğini kaydetti.

İpekböcekleri ile 45 gün evlerini paylaştıklarını anlatan Demirel, "İpekböcekleri yavru halde bize geldiler ve ben onlara 45 gün boyunca çocuklarım gibi baktım, elimde büyüdüler. Bu işe bu yıl başladım ve çok hoşuma gitti. Bir bebek gibi özenerek, severek büyüttüm böcekleri. Bu işi yaparak aile bütçemize katkıda bulunuyorum. Zahmeti çok ama zevkli" diye konuştu.

-Mutfağıma kadar paylaştım

Her sabah ve akşam serinliğinde dut yaprağı toplayarak İpekböceklerini beslediklerine işaret eden Ayşen Meşeli, "Evimize bir bebek gibi geldiler. Evimin en güzel yerlerini onlara verdim. İpekböcekleri ile mutfağımı dahi paylaştım.45 gün boyunca ipekböceklerinin her gün altını temizledim. Günde 5 defa besledim. İlk defa yaptım ama çok hoşuma gitti. Bundan sonraki yıllarda da devam edeceğim ve tüm ev hanımlarına da tavsiye ediyorum" dedi.

Meşeli, evlerinin bir köşesinde üretim yaparken diğer yandan da sosyal hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti.

Müdürlük tarafından kendilerine 5 kutu halinde 100 bin adet ipekböceği yavrusu verildiğini vurgulayan Neşe Türköz ise şunları söyledi:

"Bizim için çok önemli bir gelir kapısı oldu. Projeyi gerçekleştirenlerden Allah razı olsun. Buradan elde ettiğimiz gelir ile aile bütçemize önemli miktarda katkıda bulunuyoruz. 45 gün boyunca büyük emek veriyoruz ama emeğimizin karşılığını da fazlasıyla alıyoruz. Önümüzdeki yıl bu işi yapmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA