Adıyaman Ekonomisine Mermer Katkı Sağlayacak

Yer altı zenginlikleri bakımından önemli bir potansiyele sahip olan Adıyaman’da maden ekonomisinde önemli bir paya sahip olacak mermer işlenecek.

Adıyaman Ekonomisine Mermer Katkı Sağlayacak
Adıyaman’ın saklı hazinesi olan mermerin Adıyaman’da işlenerek, ilin ekonomisine canlılık getirmesi hedefleniyor. Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, beraberinde Vali Yardımcısı Murat Süzen ile birlikte Adıyaman’da ilk defa Organize Sanayi Bölgesi’nde mermer işletmeciliği yapacak olan ADIMER Fabrikası’na giderek, çeşitli incelemelerde bulundu.

Önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacak olan ADIMER Mermer Fabrikası, Adıyaman’ın Mermerini işleyip dünyaya ve Türkiye'ye sunacak. Son yıllarda yoğun talep gören sağlam ve dayanıklı Adıyaman Emperador’u, en son teknolojiyi kullanarak içlenecek.

Vali Mahmut Demirtaş’a, Adıyaman’daki mermer potansiyeli ve mermer işletmeciliği ile ilgili bilgi veren ADIMER Anonim Şirketi Genel Müdürü Savaş Çoban, “Adıyaman yer altı zenginlikleri bakımından çok zengin bir potansiyele sahip. Adıyaman’da çıkan mermeri işleyerek ekonomiye dönüştürmek amacıyla, ADIMER Mermer Fabrikası’nı önümüzdeki günlerde işletmeye açacağız. Açacağımız fabrika blok satıştan çok ham madde satışına karşın işlenmiş ürün satışı olacaktır. Bu da Adıyaman ekonomisinin yeniden şekillenmesine neden olacaktır” dedi.

Adıyaman Mermerinin ekonomik boyutuna da değinen Genel Müdür Savaş Çoban, “Bir varil ham petrol 91,5 dolardır. Bir varil ham petrolün ağırlığı 143 kilodur. 143 kilo işlenmiş Adıyaman Emperador’unun ortalama satış fiyatı ise 86 dolardır. Bu da Emperador’un ne kadar değerli bir maden olduğunu göstermektedir. Adıyaman Emprodo’ru blok ve ebatlı ürünleri dünya da çok geniş bir yelpazeye hitap ederek, Brezilya, Rusya, Arap ülkeleri, Azerbaycan, Kazakistan, Çin’e kadar satılıyor. Adıyaman Emperador’unun Türkiye’deki diğer mermer türlerine karşı en büyük avantajı küçük ebatlı plaka ve blok olarak satılabiliyor olmasıdır. İşletme anlamında ülkemizdeki diğer ocak türlerine baktığımızda Emperador fabrika üretiminde kolay işlenebilir bir mermer türüdür. Eğer bir rakam vermek gerekirse mermerin sadece ocaklardan ve blok üretiminden Adıyaman’a yıllık 45 milyon dolar katkısı olacaktır. Bu kapasite ileride daha da artırılabilir. Şu anda talebe yanıt verilemiyor” açıklamasını yaptı.

Aldığı bilgilerden sonra bir değerlendirme yapan Vali Mahmut Demirtaş, “Adıyaman’ın saklı hazinesinin doğrudan yurt dışına gönderildiğini ve bunun da Adıyaman’a bir katkısının olmuyordu. İlimizde çıkan mermerin Adıyaman’da işlenerek, yurt dışı pazarlarına ihraç edilmesi gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete başlayacak olan ADIMER Mermer Fabrikası, kendi değerimiz olan mermeri Adıyaman’da işleyerek, yurt dışına ihraç edecektir. Bu da doğrudan ilimizin ekonomisini ve istihdam alanlarını etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda yoğun talep gören ve Emperador olarak adlandırılan mermer üretiminin bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirten Vali Mahmut Demirtaş, “Adıyaman’daki mermer rezervi, Türkiye’deki toplam mermer rezervinin yüzde 15’i civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da yaklaşık 2 milyar ton mermer anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Adıyaman ili mermer sektöründe oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir. Adıyaman’da 2011 yılı toplam mermer üretimi yaklaşık 400 bin tondur. Üretilen mermer genel olarak ham ve kabaca yontulmuş bloklar halinde satılmakta ve yaklaşık yüzde 90’ı ihraç edilmektedir. Zengin maden rezervlerine sahip Adıyaman ilimizde elde edilen ürünlerin büyük bir kısmı, il genelinde yeterli sanayi tesisi olmadığı için işlenmeden pazarlanmaktadır. Yeraltı kaynakları bakımından zengin olan bölgeler, bu kaynaklarını kullanabildikleri takdirde daha kolay ekonomik büyüme ve kalkınma sorunlarını çözebilmektedirler. ADIMER Mermer Fabrika’sının faaliyete geçmesi ile birlikte bu sorun çözülecek ve Adıyaman mermeri burada işlenerek ve yurt dışına ihraç edilecektir. Buda Adıyaman ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Vali Demirtaş, ilin sahip olduğu kaliteli ve zengin mermer potansiyelini her alanda gündeme getirmek ve tanıtmak amacıyla 27-30 Haziran 2013 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak olan Adıyaman Tanıtım Günleri’nde ADIMER Mermer Fabrikası tarafından mermer standı kurulacağı bilgisini verdi.
Kaynak: İHA