Manda Yetiştirmek İçin, Suni Sulak Alan Oluşturdu

MANİSA - Saruhanlı'da bir girişimci, bataklık ve göletlerin kuruması sonrası 50 yıl önce bırakılna manda besiciliğini tekrar canlandırmak için "sulak alan" oluşturdu, besiciliğe başladı.

Adiloba köyünde yaşayan Ayhan Dolman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda yöresinde sıkça karşılaştığı mandanın, ilklim ve yer altı sularının azalması nedeniyle bölgede devam ettirilmediğini belirtti.

Yöresinde manda besiciliğinin 1960'lı yıllarda terk edildiğini bildiren Dolman, ürün kalitesinin yüksek olması nedeniyle manda besiciliğini hayata geçirme hayalini hep koruduğunu ifade etti.

Mandanın susuz alanlarda yaşayamadığını belirten Dolman, derisinin kalınlığı nedeniyle yaz aylarında vücut ısısının çok yükseldiğni, serinlemek için de gölet, dere, bataklık gibi ortam aradığını anlatarak, "Hayvan anca bu ortamda dinlenebiliyor, serinliyor ve rahatlıyor. Yörede de bu tür yerler, sondajlarla yeraltında sularının çekilmesi nedeniyle kurumuş. Şartlar gereği, bölgede manda yetişriciliği bırakılmış" dedi.

Ayhan Dolman, hayalinin peşinden giderek gerekli araştırmalar sonrası fiziki şartları oluşturduğunu ve Balıkesir'den 7 mandayı ilçeye getirdiğini aktararak, şöyle konuştu:

"Köyümüzde, geniş mera alanları var. Sorun, hayvanın serinleyeceği, dinleneceği yeri oluşturmaktı. Bunun için yeraltı sularından faydalanarak suni bir sulak alan oluşturduk. Mandalar çumurla, suyla buluşunca çok çabuk adapte oldular.

Mandada yağ oranı çok fazla, bu nedenle kaymağı da çok lezzetli. Eti, sütü, yoğurdu ve peyniri çok değerli. Günümüzde inek sütünün kilogramı 1 liradan satılırken, manda sütünün kilogramı 6 liraya satılıyor. Manda sütü, koyun sütünden daha koyu olmasına rağmen içimi çok güzel ve kokusu yok. Ot ayrımı yapmadan tüketiyor. 50 yıl sonra yöremde tekrar manda yetiştiriciliğini canlandırdığım için mutluyum."

Dolman, mandaya devlet desteğinin de olduğnu, üretimi arttırıp, bölgedeki eski popülerliğini kazandırmayı hedeflediğini söyledi.

Sulak alanların azalmasıyla manda neslinin de Türkiye'de tehlike altına girdiğini belirten veteriner Ramazan Doğan da, manda besiciliğininin yaygınlaşması için devletin çeşitli teşvikler sağladığını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvan başına en fazla prim desteğini anaç mandaya verdiğini vurgulayan Doğan, "Manda besiciliği zor, üretimin yapılabileceği ekolojik alan bulunamıyor. Devlet üretimi yaygınlaştırmak için anaç manda başına yılda 350 lira prim desteği veriyor. Sütüne de litre de 20 kuruş destek sağlanıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA