Dünyaca Ünlü Klarnet Ustası, Mesleğini Torunlarına Emanet Etti

Dünyaca ünlü klarnet ustası Ahmet Özdemir, mesleğini artık torunlarına emanet etti.

Dünyaca Ünlü Klarnet Ustası, Mesleğini Torunlarına Emanet Etti
Ordu’nun Bayadı köyünde yaşayan 82 yaşındaki Ahmet Özdemir, birkaç metre karelik atölyesinde yıllarca dünyaca ünlü Woody Allen, Alain Damiens, Sarah Elbaz, Mustafa Kandıralı ve Hüsnü Şenlendirici gibi birçok müzisyene klarnet üretti. Dünyada mermerden klarnet yapan tek kişi olan Özdemir, geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle 64 yıl yaptığı mesleğini torunlarına emanet etti.

Özdemir, klarnet ustalığına 1949 yılında çakı bıçağı ile başladığını belirterek, “Artık ceketimi atölyeye değil, evime asıyorum. Burayı torunlarıma bıraktım. Onlara güveniyorum, güvenmesem bırakmazdım” dedi.

Özdemir, yaptığı konuşmada, “Ben bu mesleğe bir çakı bıçağı ile başladım. Kargı diye bir kamış vardı. Ondan kaval yapardım. Eğlence yani. Bunları ufak tefek çalmaya başladım derken parmaklar gaydaları çevirmeye az geldi. Delikleri çoğalttım. Perde taktım. Çocuk oyuncağıydı. Baktım öyle olmuyor. Ağaçları delip klarnet yapmaya başladım. Onlara da perdeler açtım. Yayları lastiktendi. Böylece devam ettim. Yaptım, yıktım, attım derken en son perdeleri madensel maddelerle yapmaya başladım. Gele gele günler bu zamana geldi. Bir buçuk yıl önce bir felç vurdu. Sol tarafımı kullanamıyorum. El tam olarak çalışmıyor. Çok şükür bu zamana kadar çıraklarımı, torunlarımı yetiştirdim. Aldım ceketimi çıktım artık onlara teslim ettim” ifadelerini kullandı.

Dedelerinden altın değerinde miras aldıklarını belirten, Eğe, Eren ve Erman Özdemir kardeşler, dedelerinin kendilerine bıraktıkları bu mirası en iyi şekilde değerlendirmek ve daha uzun yıllar klarnet üretimine devam etmek istediklerini söylediler.

En küçük klarnet ustası 17 yaşındaki Eğe Özdemir, “Dedem yıllarca Ordu’da klarnet ustalığı yaptı. Şimdi bize aktardı. Biz de onun yolundan devam ediyoruz. Biz de çocuklarımıza aktararak bu mesleği yaşatmak istiyoruz” diye konuştu.

Dedesinin yanında 15 yıldır klarnet üreten Eren Özdemir ise, “Dünyanın birçok yerine, birçok ünlü kişiye klarnet üretiyoruz. İlk başta kolay gibi gözüken meslek ama içinde birçok mesleği barındırıyor. Yetenek, kabiliyet ve sabır gerektiren bir meslek. Burası doğa ile iç içe bir yer. Şehirle hiç alakası yok. Şehirde pek yapılacak bir meslek değil. Dedemiz bize bıraktı. Elimizden geldiği kadar daha ileriye yüksek seviyelere taşımak istiyoruz. Biz kişiye özel klarnetler üretiyoruz. Kişi nasıl istiyorsa öyle yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA