''btc Boru Hattı Türkiye İçin Prestij Kaynağıdır''

Kars - BP Türkiye Başkan Yardımcısı Hakan Türker, "Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı Türkiye için referans kaynağıdır. BTC'nin toplum uzunluğu bin 768 kilometredir, bunun bin 78 kilometresi Türkiye topraklarındadır" dedi.

Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrol ve gazın bir yerden başka bir yere en emniyetli ve en ekonomik şekilde taşınmasının boru hatlarıyla mümkün olduğunu söyledi.

BTC ham petrol boru hattı şirketinin bu bağlamda bakıldığı zaman dünyadaki en başarılı boru hatlarından biri olduğunu ifade eden Türker, "Azerbaycan'ın Hazar bölgesinden başlayıp Gürcistan'ı geçip, Türkiye'mize giriyor ve burada da Ceyhan Deniz Terminali'nden tankerlere yüklenmek şeklinde ham petrolü dünya pazarlarına ulaştırıyor" diye konuştu.

Türker, BTC ham petrol boru hattının Türkiye için prestij kaynağı olduğuna dikkat çeken Türker, şöyle devam etti:

"BTC'nin toplum uzunluğu bin 768 kilometredir, bunun bin 78 kilometresi Türkiye topraklarındadır. 2002'lerden başlayıp, 2005 yılına kadar olan bu süreçte Türkiye bunu başarıyla inşa etmiştir. 2006'dan bu yana gaz akmaktadır. O günden bu yana Ceyhan Deniz Terminali'nden doldurulan tanker sayısı 2 bin 150'yi bulmuştur. Milyonlarca ton ham petrol dünya pazarına ulaştırılmıştır. Tabii bu Türkiye'miz açısından çok önemli bir prestij kaynağıdır. Aynı zamanda bir gelir kaynağıdır."

-"BTC boru hattı bir referanstır"

Bin 78 kilometrelik alan üzerinde 10 il bulunduğunu ifade eden Türker, hattın 330 köyün de yakınından geçtiğini belirtti.

Bölgede seracılık çalışmalarına destek verdiklerini, şimdiye kadar seracılığa verdikleri kapalı alanın 20 bin metrekareye ulaştığını vurgulayan Türker, şunları kaydetti:

"Hattın geçtiği 10 şehir boyunca tarımsal üretimle ilgili, gübrelemeyle ilgili çalışmalar yapılıyor hem halkı bilgilendirici hem halka finansal kaynak da sağlama anlamında destekler yapılıyor. Hem ülkemiz açısından hem de boru hattının geçtiği yerlerdeki halk açısından faydalı çalışmalar yapılıyor. Hazar bölgesi dünyanın en zengin petrol ve gaz yataklarına sahip. Bakıldığı zaman ülkemiz bu zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarını batı pazarlarına ulaştırmak için bir köprü vazifesi görüyor. Oradan çıkacak olan petrol ve gazın bir şekilde üretimden tüketime ulaştırılması gerekmektedir. BTC referansıyla Türkiye bu işi en iyi şekilde yapabileceğini ispat etmiştir."

Kaynak: AA