Karadağ Heyetinden Konya Müftülüğü'ne Ziyaret

Konya’ya gelen Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Karadağ Baş Müftüsü Rıfat Fejzic ve Karadağ Plav Belediye Başkanı Orhan Sahmanoviç’in bulunduğu Karadağ heyeti, Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday’ı ziyaret etti.

Karadağ Heyetinden Konya Müftülüğü'ne Ziyaret
‘‘Balkanlardaki Müslüman kardeşlerimiz Evlad-ı Fatihan’dır’’ diyen Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, “Dedeleriniz şehrine hoşgeldiniz. Osmanlı'dan başlayan kardeşlik devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız Karadağ ve Konya’yı kardeş şehir ilan etti. Bu vesileyle sizlere her türlü maddi ve manevi desteği vermeye hazırız” dedi.

Konuşmasının ardından Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç'e tablo hediye etti.

Kendilerini kabul ettikleri ve sıcak karşıladıklarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç de, “Karadağ ve Türkiye’nin çok iyi ilişkileri var. Bizim Türkiye’ye gelişimizin nedeni, dostluk ve kardeşliğimizle birlikte beraberliğimizi daha geniş yerlere getirmektir. Bizim için bugün burada olmamız bir şereftir. Karadağ İslam Birliğiyle kardeş olmanızdan dolayı mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Karadağ'da İslam Birliği, Müftülük çok önemli bir unsur ve orada yaşayan Müslümanların hepsi o İslam Birliği etrafında olmalı diye düşünüyorum. Siyasi görüşler gelir geçer ama bizi burada yıllardır koruyan İslam birliğidir. Karadağ’daki Boşnak Partinin genel başkanı olarak ve Karadağ’ın Başbakan Yardımcısı olarak bugün Başmüftü ile birlikte Türkiye’de olmam, Karadağ’da ne kadar birlik ve beraberliğin olduğunu gösteriyor. Maalesef Balkanlarda bu birliği her yerde bulamazsınız. Biz Türkiye’ye değişik sebeplerden dolayı sık sık geliyoruz. Siyasi, ekonomik nedenlerden ama bazen de bu manevi enerjiyi toplamak için de geliyoruz” şeklinde konuştu.

Karadağ’da yaşayan Müslümanların hakları hakkında bilgi veren Karadağ Baş Müftüsü Rıfat Fejzic ise, “Müslümanların Kurban ve Ramazan bayramları, 3’er gün resmi bayram oluyor. Başörtülü Müslümanlar Karadağ’da her türlü yerde çalışabiliyor. Hem devlet, hem de özel idarelerde hiçbir sıkıntı olmuyor. Okulda ve üniversitelerde okuyabiliyor. Hastanelerde, poliste, orduda ve öğrenci yurtlarında her yerde Müslümanlar helal gıda yiyor. Cuma namazı kılmak isteyen çalışan Müslümanlara namazlarını kılmaları için serbest zaman veriliyor. Aslında bunları her zaman söylememin nedeni, anlaşmanın sonlarına doğru Balkanlar içerisindeki İslam birliklerinde anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Şükürler olsun bizim öyle bir şeyimiz yok. Anlaşmada bir madde koyduk, eğer Karadağ İslam birliği içerisinde çözemeyeceğimiz bir sorun çıkarsa bunu çözecek taraf Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı olur” diye konuştu.

Karadağ Plav Belediye Başkanı Orhan Sahmanoviç ise, yaşadıkları Plav şehri hakkında tarihi bilgiler verdi. Konuşmaların ardından heyet bir süre daha Müftü Şükrü Özbuğday ile sohbet ederek Müftülükten ayrıldı.
Kaynak: İHA