"Kadın Çiftçiler Yarışıyor" Bölge Yarışmasına Katılacak Kadın Çiftçiler Vali Vekili Çınar'ı Ziyaret Etti

"Kadın Çiftçiler Yarışıyor" Bilgi ve Proje Yarışması Bölge finaline katılacak kadın çiftçiler, Vali Vekili Metin Çınar'ı ziyaret etti.

Vali Vekili Çınar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Alparslan Dankaz ile Bilecik, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Karabük, Kütahya, Uşak ve Yozgat illerinden gelen kadın çiftçileri kabulünde, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bölgede bilinçli tarım yapıldığını söyledi.

Kadın çiftçilerden bölgelerindeki tarım hakkında bilgi alan Çınar, kadın çiftçilere Bilecik'i tanıtıcı çeşitli hediyeler verdi.

-Bilecik Valiliğinden hizmetiçi eğitim-

Bilecik Valiliği tarafından, İçişleri Bakanlığına bağlı birimlere yönelik hizmetiçi eğitim verildi.

Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen eğitimde, Vali Yardımcısı Metin Çınar, devlet memurlarının ödevleri, sorumlulukları, hakları ve yasaklar ile disiplin uygulamaları, Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, 4483 sayılı kanun ve uygulanması, Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, davranış kuralları ve yönetimde amir-memur ilişkileri, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Kamu hizmetlerinin sunumunda uyulacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik, Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, devlet malını koruma ve tasarruf tedbirleri ve Vali Yardımcısı Eflatun Can Tortop da insan hakları konusunda bilgi verdi.

Bilgi işlem görevlisi Aytekin Çetin'in ise e-içişleri projesi pilot uygulaması ve e-imza kullanımı konularında eğitim verdiği toplantıya, valilik personeli katıldı.

-"8 Mayıs Dünya Talasemi" Günü

Bilecik Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Fatma Selvi, sağlıklı çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi talasemi testinin yaptırılması gerektiğini bildirdi.

Selvi, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de beslenme bozuklukları ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı çocuk ölümlerinin kontrol altına alınmasından sonra kalıtsal hastalıkların gündeme geldiğini belirtti.

Selvi, kalıtsal hastalıklardan birinin de bireye ve topluma ağır bedeller ödeten kan hastalığı talasemi olduğunu kaydetti.

Türkiye'de beta-talasemi taşıyıcı sıklığının yüzde 2,1 olduğunu ve yaklaşık bir milyon 300 bin taşıyıcı ile 4 bin civarında hastanın bulunduğunu ifade eden Selvi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Bu nedenle, bakanlığımız tarafından şimdiye kadar yapılan hizmetleri organize etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla, hastalığın görülme sıklığı göz önünde bulundurularak, Bilecik'in de dahil bulunduğu 33 ilde 'Hemoglobinopati kontrol' programı başlatılmıştır. Bu kapsamda etkin ve nitelikli envanter yapılması, hastalara yönelik sağlık hizmetlerinde kalitenin arttırılması, etkinliklerin yıl boyu devam etmesi ve eğitim faaliyetleri ile talasemi hastalığının önlenmesi noktasında faaliyetler yürütülecektir. Talasemi hastalığı kansızlıkla seyreden ailesel geçişli bir hastalıktır. Bu hastalığı taşıyan kişiler hasta değildir, ancak bazılarında hafif bir kansızlık olabilir. Taşıyıcı kadın, taşıyıcı erkekle evlendiğinde doğacak çocuklarının yüzde 25 olasılıkla hasta olma ihtimali vardır. Yüzde 50 taşıyıcı ve yüzde 25 de sağlıklı olabilir. Talasemi taşıyıcısı olmak evliliğe engel değildir. Bilecik'te 2012 yılında bin 387 kişi taranmış, bunlardan 66 kişi taşıyıcı olarak tespit edilmiştir. Talasemi önlenebilen bir hastalıktır. Evlilik öncesi kan testi ile bu mümkün olmaktadır. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi talasemi testinizi mutlaka yaptırınız."

Muhabir: Muhsin Arslan

Yayıncı: Hüseyin Doğru
Kaynak: AA