Fuarda İki Orta Okul Öğrencisinin Pancar Motorundan Yaptıkları Otomobil İlgi Gördü

Tosya ilçesinde açılan "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı"nda ilginç buluşlar sergilendi.

Tosya Fatih Ortaokulu Müdürü Fahri Öztürk, okullarının çok amaçlı salonunda yapılan fuarın açılışında yaptığı konuşmada, bilgi üretiminin çevrede olup bitenleri merak ederek, araştırmak ve araştırma sonuçlarını paylaşarak gerçekleştiğini söyledi.

Amaçlarının öğrencilerin bilimle buluşmasını ve bilimsel düşünceye ilgi duymasını sağlamak olduğunu ifade eden Öztürk, "Onların problem çözme becerilerini geliştirme, yeteneklerinin farkına varmalarına yardımcı olmalıyız. Öğrencilerimizin kendilerini ifade etme fırsatı bulmalarını destek olmak, düşündüklerini eyleme dönüştürmelerini görmemiz ve yanlarında olmanız onları için büyük önem arz ediyor" dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Mehmet Türköz ve protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi.

-Pancar motorundan otomobil-

Fuarda, Fatih Ortaokulu 7. sınıfı öğrencileri Mustafa Emin Abacı ve Mehmet Pekmez'in, pancar motorundan yaptıkları otomobil ilgi gördü.

Abacı, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gerdune" adını verdikleri proje kapsamında pancar motorundan, benzinle çalışan otomobil yaptıklarını belirtti.

Otomobilin 7,5 beygir gücünde olduğuna dikkati çeken Abacı, "Otomobilimiz benzinle çalışan pancar motoru ve merdaneli çamaşır makinesinin şanzımanına sahiptir. Gaz, firen ve debriyaj pedalları ile otomobilin şasesini ağaçtan yaptık. Diğer metal aksamlarını tekerlekleriyle birlikte hurdalıktan aldık. Lambalarını ise evlerimizdeki aydınlatma lambalarından yaptık. Okulumuz bahçesinde test ettiğimiz otomobilimizin şimdilik tek eksiği geri gidememesi" diye konuştu.
Kaynak: AA