Alanya Kaymakamı Özdemir'in Açıklaması

Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, dünyanın dört bir tarafından, çeşitli milletlerden gelen yaklaşık 30 bin kişinin Alanya'da yaşadığını belirterek, "Bu insanlar samimiyetimize, dostluğumuza sığınmışlar. Evet havası, kumsalı güzel, ama insanı daha güzel" dedi.

Alanya Müftülüğü tarafından düzenlenen, "Türk İslam Geleneğinde Birlikte Yaşama Tecrübemiz" konulu panel Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Türk ve İslam geleneğinde birlikte yaşama kültürüne değinerek şunları söyledi:

"Selçuklular'da müsamaha, tolerans, birlikte yaşama kültürü, hiçbir sınır tanımaksızın, her dinin bir arada olduğu ve bu sınırların çok da anlam ifade etmediği ve önemsenmediği bir toplum vardı. Osmanlı'ya gelindiğinde ise biraz daha sınırların belirginleştiğini görüyoruz. Din ve mezhep sınırları gibi ve hala ırk yok. Ne zaman ki Fransız ihtilali bütün dünyaya kana dayalı bir ırk manzumesi dayattı, dünyanın düzeni tepetaklak oldu. Herkes kendi kanını diğerinin kanından üstün görmeye başladı.

Bu nasıl bir şeydir ki kanım, senin kanından daha iyidir, diye dünya birbirine girdi. İki tane dünya savaşı da sırf bu yüzden çıktı. Belki de Osmanlı'yı bölmekti, ama sonuç ne olursa olsun kötü oldu."

Küreselleşen dünyada akıllı insanların, küreselleşmenin getirdiği zararları telafi edip avantajlı taraflarını ortaya çıkardığını kaydeden Özdemir, kendilerinin de böyle bir yol bulmak için uğraş verdiklerini kaydetti.

Bugün Alanya'da dünyanın dört bir tarafından, çeşitli milletlerden gelmiş yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığına dikkati çeken Özdemir, "Bu insanlar samimiyetimize, dostluğumuza sığınmışlar. Evet havası, kumsalı güzel ama insanı daha güzel" diye konuştu.

Panelin açılışında konuşan Alanya Müftüsü Mustafa Topal ise Alanya'da farklı ırklardan ve dinlerden güzel bir birliktelik gerçekleştiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Antalya İl Müftüsü Ahmet Çelik moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaman, dünyaya Hazreti Muhammed'in gelmesinden sonra en parlak beraber yaşama siciline sahip kişilerin Müslümanlar olduğunu ifade etti.

Tarihin derinliklerine inmeye de gerek olmadığını söyleyen Yaman, "Sicili en temiz Müslümanlardır. Bu söz basit bir söylemeden çok bir değere sahiptir. Müslüman toplumların dışında bir Uzakdoğu, bir Ortaçağ Avrupa'sını görmek ve bunu da farklı dinlerden, ırklardan gelen insanların bir arada beraberce yaşadıklarıyla kıyaslamak gerekiyor" diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Kurt

Yayıncı: Leyla Ataman Koyuncuoğlu
Kaynak: AA