Ormanlar Aktif Savunma Planı İle Korunacak

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, büyük orman yangınlarına karşı hazırlanan Aktif Savunma Planı kapsamında günün kritik saatlerinde ilk müdahale ekiplerinin sahada görev yapacağını belirtti.

Ormanlar Aktif Savunma Planı İle Korunacak
Aydın Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu, Vali Kerem Al başkanlığında toplantı. Aydın Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Bülent Bulut, Aydın İşletme Müdürü Hasan Kalmaz, Nazilli İşletme Müdürü Yücel Sözmez ve ilgili kurum amirleri katıldı.

Aydın’ın 157 bin 906 hektar verimli ve 157 bin 225 hektarı da bozuk olmak üzere toplam 315 bin 321 hektar orman varlığına sahip olduğuna işaret eden Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, “Aydın ilimiz ormanlarının tamamı yangına 1. derece hassas bölgede yer almaktadır. Son 10 yıllık dönemde yıllık ortalama yangın sayısı 60 adet ve yıllık ortalama yanan alan 168 hektardır. 2012 yılında ise yangın adedi 63 ve yanan alan 70,6 hektar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılki yangınların çıkış sebepleri yüzde 59 ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 28 yıldırım ve 13 de kasıttır. İlimizde 2012 yılın yanan orman alanının yüzde 94’nün nedeni insandır. 2012 yılı yangınlarının adet olarak yüzde 76’sı 10.00 ila 20.00 saatleri arasında çıkmıştır. 2012 yılı yangın organizasyonunda 400 adet işçi, 5 adet teknik eleman, 20 idari eleman görev yapmıştır. 2012 yılında yangınla mücadele faaliyetlerinde Nazilli -Kuyucak’ta 01 Temmuz- 30 Eylül tarihleri arasında kiralık genel maksat helikopteri görev yapmıştır” dedi.

Orman yangınlarıyla mücadele ve önleme çalışmaları hakkında da bilgiler veren Yıldırım, “Gezici eğitim ekibi ile Aydın ilinde 83 adet köye gidilerek, vatandaşlara ormancılık ve orman yangınları konularında bilinçlendirme ve eğitim toplantıları yapılmıştır. Bu toplantılarda vatandaşlarımızın sorunları dinlenmiştir ve toplantıya katılan ilgili İşletme Müdürleri tarafından sorunlara çözüm bulunmaya çalışılmıştır. 2013 yılında Nisan-Temmuz ayları arasında yeni eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır. Öğrencilere yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları Orman Haftasında İşletme Müdürlüklerimiz teknik elemanları tarafından yapılmaktadır. Sincap Çocuk tiyatrosu her yıl Mart ayı içersinde Köy İlköğretim okullarında oyunlarını sergilemektedirler. Sincap Çocuk Tiyatrosu gösterileri ile İlköğretim öğrencilerimize orman sevgisi aşılanmaktadır” diye konuştu
AKTİF SAVUNMA PLANI HAZIR
Aydın ve Muğla illerini kapsayan ormanlık alanların yangına karşı korunması için Aktif Savunma Planı hazırlandığını açıklayan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Bölge Müdürlüğümüz 2011 yılında Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü ile işbirliği yaparak büyük orman yangınlarına karşı Aktif Savunma Planı yapmıştır. Günün kritik saatleri olan 11.00-19.00 saatleri arasında Yangın İlk Müdahale Araçlarımız geçici bekleme noktalarında veya seyyar olarak görev yaparak, 57 kulemizden 15’sinde kameralı sistem ile erken uyarı sağlanarak yangınlara 13,1 dakikada Hızlı ve Etkin Müdahale edilmiştir. Yangınla Mücadeleye daima hazır olmak amacıyla söndürme faaliyetlerinde görevli teknik elemanlar ve yangın ekip işçilerine, iş başında sürekli olarak eğitim verilmektedir. Yangın sezonu öncesi ilk müdahale ekiplerinin denetimleri tamamlanmıştır. Kuşadası Dilek Yarımadası’nda 7 bin 919 hektar sahada 154 kilometre YOAT, ZOAT ve YDZ planlanmış ve 55 kilometrelik kısmı gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında 60 kilometresi yapılacaktır”
Bölge Müdürü Yıldırım’ım bilgilendirmesinin ardından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilgili kurumlar tarafından imza altına alınan Aydın İli Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyon Kararları okundu.

Komisyon raporu ve alınacak tedbirler hakkında bilgiler alan Vali Kerem Al, sorunsuz bir sezon dileyerek, “2012 yılında Samailli yangını başta olmak üzere ilimizde çıkan orman yangınlarına zamanında müdahale yapılarak zararın büyümesi engellendi. Günümüzde tenkil ekipman ve gereçlerin gelişmesi sayesinde yangınlar insan unsuruna çok fazla ihtiyaç duyulmadan söndürülebilir hale geldi. Bu imkanların daha de gelişeceğini düşünüyorum. 2013 yılın orman yangını sezonunda başta Aydın ilimiz olmak üzere tüm Türkiye’nin sorunsuz ve yangınsız bir sezon geçirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA