"Bilinçsiz Kullanılan Hemoroit İlaçları, Kanseri Gizleyebiliyor"

İstanbul - Liv Hospital Tıbbi Direktörü ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, son araştırmaların, rektum kanserli hastaların yüzde 35'inin geçmişte hemoroit tedavisi gördüğüne işaret ettiğini belirtti.

Asoğlu, yazılı açıklamasında, kolon kanserinin, tarama yöntemi ile kolaylıkla saptanabilen ve önlenebilen bir hastalık olduğuna değinerek, kolon ve rektum kanserinde basit bir muayenenin hayat kurtardığının altını çizdi.

Eczaneden rastgele alınan hemoroidi baskılayan kremlerin, olası bir rektum kanserinin geç tanısına neden olabileceğine dikkati çeken Asoğlu, şu bilgileri verdi:

"Son araştırmalar, rektum kanserli hastaların yüzde 35’inin geçmişte hemoroit tedavisi gördüğüne işaret ediyor. Bu yüzden, özellikle hemoroit şikayetiniz varsa, beklemeden bir genel cerrahi uzmanına muayene olmak hayat kurtarır. Özellikle yaşınız 40 ve üstü ise tuvalet alışkanlıklarında değişim, çok sık tuvalete gitmek, dışkının miktar ve şeklinde farklılık gibi değişiklikler varsa bu belirtilerin ciddiye alınması gerekir."

Asoğlu, poliplerin, 50 yaş sonrası birçok kişide sıklıkla görüldüğünü kaydederek, bazı polip tiplerinin, kişinin kolon kanseri gelişme riskini artırdığını, poliplerin hepsinin kansere dönüşmediğini, ancak hemen tüm kolon kanserlerinin de ilk olarak poliplerden başladığını belirtti.

Kaynak: AA