Suyunu Güneş Enerjisi İle Çıkartan Üniversite

Karabük - Karabük Üniversitesi tarafından tasarlanıp kampüs alanına kurulan sistemle, güneş enerjisiyle dalgıç pompa çalıştırılarak kuyudan su elde ediliyor.

KBÜ Yenilenebilir Enerji Mühendisliği Araştırma Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erzat Erdil, gazetecilere yaptığı açıklamada, modern teknolojinin bir uygulamasını yansıtan bu sistemin çalışmasının kurulum maliyeti dışında herhangi bir harcama gerektirmediğini söyledi.

Güneş enerjili su pompası sisteminin 4 adet 200 watt gücünde güneş paneli ile çalıştığını ve toplam 800 waatlık güç sağladığını vurgulayan Erdil, "Kullanılan güneş enerjili su pompasının verimi yüzde 92'nin üzerinde olan 1800 wattlık ve geniş çalışma aralığına sahip bir motoru vardır. Üniversitemiz, Araç Çayı kenarında 20 metre derinlikte kuyudan güneş panelinden sağlanan güçle saatte 5 metreküp su pompalamasını sağlayan bir sistem kurmuştur. Bu sayede günde ortalama 60 ton civarı su kullanıma hazır hale getirilmektedir. Bulutlu havalarda dahi ışınım yeterli ise çalışabilme özelliğine sahiptir. Bu sistem ile güneşten elde edeceğimiz enerji sayesinde yer altındaki su gün yüzüne bedava çıkmış oluyor" diye konuştu.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise temiz enerji kullanan çevreci üniversite kimliği kazandıklarını, enerji ihtiyacının giderek artığı günümüzde böyle bir sistemin tasarlanıp güneş enerjisi ile suyun kaynağından suyu pompalayarak kullanımına sunulmasının önemli olduğunu belirtti.

Uysal, akademisyenlerin bu sistem üzerinde çalışarak, geliştirerek, hem bölgenin hem de ülkenin önemli bir ihtiyacına cevap vereceğine inandığını kaydetti.

Kaynak: AA