Yassıada'nın "Yaslıada"ya Dönüşmesi Sahnede

O gün doğanlar, yarım asrı geride bıraktı ama hala anlaşılamamış, konuşulamamış, sindirilememiş yönleriyle 27 Mayıs Darbesi'nin 53. yılında idam edilen, dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in son anları, "Yaslıada" ile sahneye taşındı.

Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idam edilmelerinden önce, zindanda, eğer karşılıklı konuşma imkanı bulsalardı ne anlatırlardı" düşüncesinden hareketle, Türk siyasi tarihinin en tartışmalı olayını sahneye taşıyan, yönetmen Sami Gülbaba, Yaslıada oyununu AA muhabirine anlattı.

Gülbaba, Yaslıada oyununun tarihle bir kez daha yüzleşme, millet olarak yeniden bir akıl ve vicdan muhasebesi yapma umuduyla hazırlandığını söyledi.

-Darbenin yıl dönümünde başkentte sahnelenecek

İlk kez geçen ay seyirciyle buluşan oyunla, Yassıada'da yaşanan dramı ilk defa sahneye taşıdıkları için pek çok teşekkür mesajı aldıklarını vurgulayan Gülbaba, "Şunu gördük ki insanlar soluk soluğa ve gergin bir şekilde izliyor oyunu. Bir nebze de olsa, salon Yassıada sürecini, o anı yaşıyor. Bu bizim için çok önemli" diye konuştu.

Gülbaba, genç kuşağın da oyunu izledikten sonra "Bunlar da mı yaşanmış, bu kadarını bilmiyorduk, biz de araştıracağız" dediklerini aktararak, bundan çok mutlu olduklarının ifade etti.

Gülbaba, oyunla, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nin ardından yaşananları "Türkiye'nin kalbinde sahneleyeceklerini" vurguladı.

-"Bizi astınız ama öldüremediniz"

Oyunun her sahnesinin çok duygusal ve etkiyici olduğunu savunan Gülbaba, idam önlüklerinin giydirildiği final sahnesinin çok etkileyeci olduğunu vurguladı.

"Yaslıada"yı en iyi anlatan cümlenin, "Bizi astınız ama öldüremediniz. Bedenlerimizi ortadan kaldırdınız ama darağaçlarınızı milletin vicdanına kurmaya güç yetiremeyeceksiniz" olduğunu bildiren Gülbaba, şöyle devam etti:

"Yargılamalar sürecinde aylar sonra merhum Adnan Menderes, ada komutanı Tarık Güryay'ın nezaretinde, ailesiyle görüştürülür, yalnız görüşmelerini sakıncalı görürler ve sadece yarım saat izin verirler. Rahmetli Aydın Menderes, bu görüşmeyle ilgili şunu anlatmıştı: 'Babam kapıdan içeri girdi. O andan itibaren fırsat kolladım babama, seni çok özledim diyebilmek ve doya doya sarılmak için. Büyük ihtimalle bu onu son görüşümdü bunu hissediyor olmak beni ne kadar derinden sarsmıştı. O an yaşadıklarımı hiçbir cümleyle ifade edemem ama olmadı, zaman doldu ve babam son kez gözlerimin içine baktı ve gitti.' Rahmetli Aydın Menderes'in anlattığı bu olay her aklıma geldiğinde boğazım düğümlenir. Düşünsenize, bir evlat son kez babasını görüyor ve içinden geçenleri söyleyemiyor, doya doya sarılamıyor. Ne acı bir tablo."

-"Menderes, Polatkan ve Zorlu birbirleriyle konuşsalar ne konuşurlardı"

Senarist Fatih Gülbaba ise oyunu Yaslıada'nın merhum Menderes ve arkadaşlarına ağıt yakmak için değil, "Yassıada'da neler yaşandığına ve yaşananlara neden sessiz kalındığını" sorgulamak amacıyla hazırlandığını kaydetti.

Menderes, Polatkan ve Zorlu'nun, tutuklu bulundukları süre içerisinde, birbirleriyle konuşma fırsatı bulamadıklarına işaret eden senarist Gülbaba, oyunu yazamaya "Biz burada acaba Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu birbirleriyle konuşsalar ne konuşurlardı? Umutları, sitemleri, özlemleri, hayalleri ve hayal kırıklıkları neler olurdu, onlara yöneltilen suçlama ve hakaretlere nasıl cevaplar yöneltirlerdi? Biz birazda bu tabloyu tiyatro seyircisiyle buluşturmak istedik" düşüncesinden hareketle başladığını anlattı.

"Suçlu sensin, suçlu benim ve suçlu biziz!" diyerek herkesin süreçte hesabına düşeni vicdanen almasını arzulayan Yaslıada'da, Menderes'i Seyfullah Kartal, Polatkan'ı Alper Türedi, Zorlu'yu Eşref Seyitoğlu canlandırıyor.

Vahdet Çakar, Hüseyin Santur, Seyit Korkmaz'ın da rol aldığı oyunun, dekor tasarımı Burhan Yılmaz, ışık tasarımı Enver Başar imzası taşıyor.

"Sandıkta başlayıp daracağında biten devir"in yansıtıldığı oyun, 27 Mayıs'ta saat 20.00'de Devlet Resim Heykel Müzesi'nde perde açacak.

Kaynak: AA