"Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"

Sivas'ta, "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"na destek olmak amacıyla 3 lise öğrencisinin hazırladığı proje kapsamında, hamuruna mayalama aşamasında yulaf yağı katılan ekmeğin 10 günde bayatladığı tespit edildi.

Sultan Murat Fen Lisesi 9'uncu sınıf öğrencileri Beyzanur Aman, İlayda Nur Baruğ ve Büşra Gözde Köşe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Ocak'ta başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"na destek vermek amacıyla proje hazırladı.

Ekmeğin geç bayatlamasını sağlamak için çalışmalara başlayan öğrenciler, farklı oranlarda yulaf yağı kattıkları hamurlarla kentteki bir fırında ekmek pişirtti.

Öğrenciler, yulaf yağı oranı arttıkça ekmeğin geç bayatladığını belirledi. Öğrencilerin projesi, 2-3 Mayıs'ta Kenya'da düzenlenen Golden Climate Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatlarında 3'üncü oldu.

Öğrencilerden İlayda Nur Baruğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekmek israfının artması nedeniyle bu projeyi hazırladıklarını söyledi.

Amaçlarının ekmek israfını azaltmak, ekmeğin kalitesini artırmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Baruğ, "İç Anadolu bölgesinden toplanan yulaflar, önce başaklarından ayrıldı. Daha sonra yulaf ve yağ, özel işlemle birbirinden ayırt edildi. Elde ettiğimiz bu yağı, mayalama aşamasında ekmek hamuruna kattık. Ekmeklerimizi gruplara ayırdık. Her gruptaki hamurlara farklı oranlarda yulaf yağı kattık. Bundan sonra ekmek pişirme aşamasına geçildi. Bu ekmekler üzerinde 10 gün gözlem yaptık. Bu gözlemler sonucunda yulaf yağı oranı arttığında bayatlama süresinin de geciktiğini fark ettik" diye konuştu.

Hamuruna yulaf yağı katılan ekmeklerin 10 günde bayatladığını belirten Baruğ, projelerinin başarıyla sonuçlandığını dile getirdi.

Proje koordinatörü Hasan Demirel ise birçok alanda farklı projelerinin olduğunu ancak güncel ve sosyal içerikli olması dolayısıyla bu proje üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.

Demirel, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ve dünyada ekmeğin ne kadar fazla israf edildiğini biliyoruz. Ekonomi ve sağlık açısından bunu daha aza indirmek istedik. Sadece ekmekle kalmayıp börek, pasta gibi diğer unlu mamullerde de kullanılabilirliği göstermek istiyoruz çünkü yulaf yağı, tamamen organik, insan sağlığını tehdit etmeyen bir özelliğe sahip. Bu projemiz, güncellenir ve yaygınlaşırsa ekmek israfının kesinlikle daha da azaltılabileceğini biliyoruz. Önemli olan, bunu daha fazla güncel hale getirebilmek. Duyurduktan sonra zaten israf noktasında, ekonomik anlamda ülkemize ve dünyaya katkı sağlayacağını biliyoruz."

Muhabir: Seyit Ahmet Eksik-Merve Topuz

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA