Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan Açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanlığından, "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı"na ilişkin yapılan açıklamada, 2002 yılına kadar sadece 54 kilometrelik kısmı ıslah edilen Ergene Nehri'nin 2011 yılında 51 kilometre, 2012 yılında ise 20 kilometrelik kısmının ıslah çalışmasının tamamlandığı belirtildi.

Bakanlık Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 6 Mayıs 2011 tarihinde açıklanan ve 15 adımdan oluşan "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" çerçevesinde bugüne kadar yapılan çalışmaların, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başkanlığında düzenlenen toplantıyla ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, plan çerçevesinde belediyelerin atık su arıtma tesislerini de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla inşa eden Orman ve Su İşleri Bakanlığının, 9 belediyenin evsel atık su arıtma tesisi uygulama proje çalışmasını tamamladığı ve 3 belediyenin evsel atık su arıtma tesisi uygulama proje çalışmasına devam ettiği anlatıldı.

Ergene Havzası için çok önemli bir adım olan Uzunköprü Atıksu Arıtma Tesisi'nin temelinin 10 Aralık 2012'de atıldığı hatırlatılan açıklamada, Kırklareli Merkez ve Vize Atıksu Arıtma Tesisleri'nin temelinin ise 25 Mayıs'ta atılacağı kaydedildi.

Açıklamada, Kırklareli'nin Pınarhisar ve Babaeski ilçeleri ile Tekirdağ'ın Malkara, Hayrabolu, Saray ve Muratlı ilçelerinin atık su arıtma tesislerinin inşaat sözleşmelerinin bu ay içinde imzalanarak çalışmalarına hızla başlanacağı aktarıldı.

Ergene Havzası'ndaki dere ıslahlarının devam ettiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2002 yılına kadar sadece 54 kilometrelik kısmı ıslah edilen Ergene Nehri'nin 2011 yılında 51 kilometre, 2012 yılında ise 20 kilometrelik kısmının ıslah çalışması tamamlandı. Eylem planında bulunan 28 adet dere ıslahının 12 adedi tamamlanırken, 11 derenin ıslah çalışmaları 5 derenin de proje çalışmalarına devam ediliyor."

Eylem planı kapsamında, ağaçlandırma, çiftçi eğitimi ve kontrollerin devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Eylem planı içerisinde yer alan Islah Organize Sanayi Bölgesi kurulması hususunda yürütülen çalışmalarla alakalı olarak Bakan Eroğlu'na, Ergene Havzası'nda 9 bölge için Islah OSB kurulması konusunda başvuru yapıldığı ve bunlardan 6 adedinin tüzel kişilik kazandığı diğerlerinde ise çalışmaların sürdüğü bilgisi verildi.

Yine eylem planında yer alan ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de 914.406 hektar alanda ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ıslah çalışmaları tamamlandığı, 24 bin hektar alanında çalışma programına alındığı açıklandı.

İlgili birim yetkililerince Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na verilen bilgiye göre, Katı ve Tehlikeli Atık İşleme Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri kurulması çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiği, yine zirai kaynaklı kirliliğin kontrol edilmesi maksadıyla 29 bin çiftçiye eğitim verildiği belirtildi."

-Su kalitesindeki iyileşme ciddi düzeylere ulaştı-

Açıklamada, toplantıda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından, sulama tesislerinin inşa edileceği bölgede, tesislerin 2 adedinin inşaatının tamamlandığı, 8 adedinin inşaatının devam ettiği, 5 adet tesisin ihale safhasında ve 10 adet tesisin de proje safhasında olduğu bilgisinin verildiği belirtildi.

Ergene Nehri'nin su kalitesindeki iyileşmenin ciddi düzeylere ulaştığı bildirilen açıklamada, organik kirliliğin göstergelerinden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacının, 2007 yılında 683 miligram/litre iken, 2013 başı itibariyle yüzde 79 azalarak 144 miligram/litre değerine kadar düştüğü vurgulandı.

Muhabir: Salih Baran

Yayıncı: Nurettin Coşkun
Kaynak: AA