Suriyeli muhalif gruplar, İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya geldi

Suriyeli muhalif gruplar, haziran ayında Cenevre'de yapılması planlanan uluslararası konferans öncesinde durum analizi yapıp, Cenevre'ye güçlü ve ortak görüşle gidebilmek için İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya geldi.

İspanyol hükümetinin desteğiyle Madrid'deki bir otelde organize edilen ve iki gün sürecek toplantıya Suriyeli muhalif gruplardan yaklaşık 80 kişi katıldı.

Basına kapalı yapılan toplantıyla ilgili gazetecilere bilgi veren Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun eski başkanı Muaz El-Hatip, "Suriye'de rejimin düşmesine yönelik her türlü müzakere kabul edilir. Ancak, mevcut rejime daha fazla fırsat veren veya zaman sağlayan müzakereler kabul edilemez" dedi.

Suriye'de hiçbir şekilde kimyasal silah kullanılmasından yana olmadıklarının altını çizen El Hatip, "Aklı başında hiç kimse kimyasal silah kullanılmasını görmek istemez. Biz, bölgedeki herkes için silahsızlanma istiyoruz. Suriye'deki devrim başlangıçta barışçıldı, silahlanmaya bizi rejim zorladı. Krize, siyasi bir çözüm istiyoruz" diye konuştu.

El-Hatip, bir soru üzerine, "kendisiyle aynı görüşte olmayanları bile Suriye Ulusal Koalisyonu şemsiyesi altında birlikte çalışmaya" davet etti.

-"Suriye halkının yüzde 90'ı rejimin gitmesinden yana"-

Madrid'de yapılan toplantının sözcüsü Cristobal Escribano Kubaissi de "Cenevre'ye güçlü ve ortak bir görüşle gidebilmek için toplandıklarını" söyledi.

"Bizim buradaki amacımız her görüşten muhalif grupların birbirleriyle fikir alışverişinde bulunup, ortak noktalar çıkartabilmek" diyen Kubaissi, şöyle devam etti:

"Bu zamana kadar her grup en iyisi olduğunu savundu. Bizim yapmaya çalıştığımız ise herkesi birleştirmek. Esed rejiminin sona ermesini sağlayabilmek için muhalifler arasında gerek Özgür Suriye Ordusu gerekse siyasetçiler olarak artık birlik içinde olmaya karar verdik. Çünkü Esed rejimi mevcut durumda Rusya, İran ve Hizbullah tarafından destekleniyor. Bu yüzden rejimi sona erdirmenin tek yolu birlik olmak. Biz, bir rejim değişikliğinden, bir ülkenin yeniden kurulmasından bahsediyoruz. Bizim toplantılarımızda herkes Esed'in gitmek zorunda olduğunu söylüyor."

"10 noktada farklı, 6 noktada da aynı görüşte" olduklarını ifade eden Escribano, "Kendimizi değil, Suriye halkını düşünmemiz konusunda hemfikiriz. Maalesef bu zaman kadar Suriye'de hep 'ben görüşü' hakim oldu. Bu tavır, devrimimizi geciktiriyor. Suriye'de artık birlik olup, güçlü bir şekilde konuşma vakti geldi. Suriye halkının yüzde 90'ı rejimin gitmesinden, değişiklikten yana" diye konuştu.

Suriyeli muhaliflerin Madrid'deki toplantısı yarın sona erecek.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA