Kosgeb Kredi Desteğiyle Kendi İşlerini Kurabilecek

Eskişehir'de, denetimli serbestlikten salınan 10 hükümlü, uygulamalı girişimcilik kursunu başarıyla tamamlayarak aldıkları sertifikalarıyla, kendi işlerini kurarak yeni bir hayata başlayabilecek.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Eskişehir Müdürlüğü ile Eskişehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü iş birliğiyle ücretsiz verilen uygulamalı girişimcilik kursunu başarıyla tamamlayan denetimli serbestlikten salınan 10 hükümlüye, Eskişehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, programda yaptığı konuşmada, Eskişehir'de hükümlülere yönelik olarak ilk kez böyle bir kurs düzenlendiğini anımsatarak, "Bu işte birçok kurumun desteği var. Belli bir emek sarf ediyorlar. Sizler ilksiniz ve başarılı olursanız, suistimal etmezseniz, işin hakkını verirseniz, sizden sonra geleceklere örnek olur, önünü açarsanız. Bu iş sadece sizinle sınırlı değil, sizden sonrası için de çok önemli" diye konuştu.

KOSGEB Eskişehir Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu da kurs hakkında bilgi vererek, "Denetimli Serbestliğe tabi tutulmuş kıymetli kardeşlerimize kendi işlerini kurma fırsatının kapısını araladık" dedi.

Sertifikalarını alan hükümlülerin, resmi olarak iş kurabileceklerine dikkati çeken Eskicioğlu, sertifikayla birlikte 30 bin lirası hibe, 70 bin lirası faizsiz geri ödemeli olmak üzere, 100 bin liralık kredinin de sahibi olabileceklerini kaydetti.

-"Amacımız suçtan uzak durmalarını sağlamak"-

Eskişehir Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol da denetimli serbestlik kavramını anlatarak, şunları kaydetti:

"Şüpheli, sanık, hükümlü, eski hükümlü, suç mağdurlarına yönelik çalışmaların yanı sıra ağırlıklı olarak eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine devam etmekteyiz. Bu eğitimlerle amaçlanan, hükümlülerin suçtan uzak, sosyal sorumluluk biliciyle hareket etmelerini, zararlı alışkanlıklar edindirecek maddelerden uzak durmalarını, ekonomik yönden kendilerine yetebilecek düzeye gelmelerinin önünü açmak, yani toplumun bir bireyi olduklarını adım adım sağlamaktır. Hükümlülerden beklediğimiz mesleki eğitimlerle sayesinde edinecekleri vasıflarla, dışarıda topluma daha yararlı birey olmaları yarınlar için kendilerine bir yol çizmeleridir. Çünkü dışarıdaki açlık, içerideki tokluktan iyidir. Özgürlüğün yerini hiçbir şey tutamaz."

-Hükümlüden bilgisayarlı koltuk projesi-

Hükümlü Tayfun Özsağın ise 6 yıl cezaevinde kaldığını anlatarak, cezaevinden çıktıktan sonra çay ocağı işletmeye başladığını söyledi.

Bir çok arkadaşının iş bulamadığını aktaran Özsağın, girişimcilik eğitiminde kendisine destek olan eğitmenlerine teşekkür etti.

"Gittiğimiz kapılarda önce itilsekte, kendimizi anlatabildiğimiz zaman, o kapılar tam açılmasa da aralanıyor" diyen Özsağın, cezaevinden önce mobilya atölyesinde 16 yıl çalıştığını, KOSGEB kredisiyle de bilgisayarlı koltuk projesine patent alarak, üretimini yapacağını dile getirdi.

Projeyle ilgilenen Çetintürk'e yaptığı koltuk iskeletinin resimlerini gösteren Özsağın ve diğer 9 hükümlüye konuşmaların ardından sertifikaları verildi.

Etkinliğe, Eskişehir Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Hasan Basri Canbaz, Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Bekir Alanoğlu, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Kutlay katıldı.

Muhabir: Yıldız Gündoğmuş

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA