Başbakan: Suriye'deki katliama seyirci kalamazdık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’deki temasları çerçevesinde SETA Vakfı tarafından düzenlenen konferansta, "21'inci Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet" başlıklı bir konuşma yaptı.

Başbakan: Suriye'deki katliama seyirci kalamazdık
Erdoğan konuşmasında “Adaletin olmadığı yerde insanlık da yoktur. Adalet ilkesini gözetmeyen bir dünyanın insanlığa barış getirmesi mümkün değildir” dedi.Adaletsizliğin en büyük kurbanının çocuklar olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu acıya duyarsız kalmak mümkün müdür. Ben acıları Somali'de gördüm. Darfur'a gittim, aynı acıları orada gördüm. Bu nasıl bir dramdır” diye konuştu.

Erdoğan konuşmasında “Dünyanın acilen yeni bir adalet düzenine ihtiyacı varıdır. Son dönemde Myanmar'da yapılan zulümleri, katledilen insanları, o çocukları acaba katledenler, hangi inancın, dinin mensuplarıdır? Peki, bunlara karşı insanlığın verdiği bir refleks var mıdır, nasıl böyle bir şey yapıyorsunuz diye soruyorlar mı? Hayır” şeklinde konuştu.

“Önyargılara dayalı ırkçılıkta bir adeletsizliktir” diyen Erdoğan, adil olmayan barışın kalıcı olamayacağını söyledi.Filistin'de işgal ve ablukanın sona ermesi gerektiği belirten Erdoğan, “Filistinli bütün grupların bulunmadığı bir masadan barış çıkmaz” dedi.“Başkalarının acılarından kendi huzurunu arayanlar insan değildir” diyen Erdoğan, Türkiye'ni dış politikasının merkezinde adalet ve insan olduğunu belirtti.

İnsanlığın iki ülkenin dudakları arasına mahkum edilmiş durumda olduğunu ifade eden Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Suriye konusunda eleştirdi. Erdoğan, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye halkının acısını azaltacak tek bir kararı yok” dedi.

Erdoğan Banyas'taki katliamı dünya medyasının yeterince göstermediğini söyleyerek, katliamı görmezden geldiklerini vurguladı.Başbakan Erdoğan soru cevap bölümünde Suriye ile ilgili gelen sorular üzerine Suriye'de kimyasal silah olan Sarin gazı kullanıldığını söyledi. Suriye ile ilgili Rusya Devlet Başkanı'nın dan daha farklı bir tutum beklediğini ifade etti.

Erdoğan Gazze'ye ziyaretiyle ilgili sorulara cevaben “Gazze'ye benim sözüm var. Gazze'ye gideceğim Allahın izni ile. Öyle zannediyorum ki haziran ayı içinde Gazze'ye ve Batı Şeria'ya ziyaretim gerçekleşecek. Hamas da El Fetih de bizim kardeşimizdir. El Fetih e Hamas'ın mutabakatı şart, Hamas'ın olmadığı masadan barış çıkmaz” diye konuştu.

Erdoğan soru-cevap bölümünün sonunda İngilizce olarak “interesting (ilginç) cevaplar veremedim” herhalde diyerek espri yaptı.