Başarılı İş Kadınından Kadın Girişimcilere Altın Tavsiyeler

İzmir Üniversitesi Kadın ve Toplum dersine konuk olan TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu eski başkanı Seza Yorulmaz, geleceğin girişimci öğrencilerine altın değerinde öğütlerde bulundu.

Başarılı İş Kadınından Kadın Girişimcilere Altın Tavsiyeler
TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu eski başkanı, Bilim Bilgisayar Genel Müdürü, 35 yıllık iş kadını Seza Yorulmaz, İzmir Üniversitesi’nde Kadın ve Toplum dersine konuk oldu. Türkiye’nin kadın istihdamı ve kadın girişimciliğinde geri kalmışlığı konusunda çarpıcı verilere konuşmasında yer veren Yorulmaz, özellikle kadın girişimciler için altın öğütler verdi.

REKLAMLAR MORAL BOZUCU
Seza Yorulmaz, nüfusunun 22 milyonu çalışan Türkiye’de kadının istihdam oranının yüzde 26’da kaldığını ve kadın girişimci sayısının yalnızca 80 bin olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

Yorulmaz, Dünya Ekonomik Forumu 2010 verilerine göre kadının ekonomiye katılmada ve fırsat bulmada dünyanın 134 ülkesi arasında Türkiye’nin sondan 4’üncü olduğunu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD verilerine göre ise Türkiye’nin yüzde 7 oranla en az kadın girişimciye sahip ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Kontrollü risk alma, planlama, organizasyon, duygusal zeka ve iletişim başarısı, engellere karşı çözüm üreticilik, sezgi, empati, yorgunluğa dayanıklılık, mali disiplin, yeniliklere açıklık, sabır ve azim gibi özellikleri ile kadının ekonomiye olan katkısının ülke için çok önemli olduğunu dile getiren Yorulmaz, “Kadını istihdamına girişimci olarak dahil edebilen toplumlar zenginleşir, atıl potansiyel kullanılır, yeni iş sahaları ortaya çıkar ve girişimcilik gelişir” dedi.

Kadının girişimci olarak ekonomik hayatta yer alması ile birlikte, kız çocukların eğitim olanaklarının artmasından, şehirleşmeye, çocuk bakımı ve diğer hizmetlerin artışına kadar pek çok alanda gelişme yaşandığına dikkat çeken Yorulmaz, girişimci olmayı hedefleyen öğrencilere şu öğütlerde bulundu: “İyi bir ortak seçin. Herkesin faydasını anlayacağı ve birden fazla gelir kalemi bulunan doğru fikirlere yatırım yapın. Hızlı hareket edin. Müşterinizi mutlaka dinleyin ve anlayarak isteğini yerine getirmeye çalışın. Farklı ve istenilen marka olun. Kaynakları doğru kullanın, tarafsız olarak elde ettiğiniz sonuçları ölçün. Sektörün ihtiyaçlarını iyi tahlil edin, pazardaki boşlukları değerlendirin. Teknolojik gelişmelerden mutlaka yararlanın, yeni eğilimleri takip edin ve eski iş fikirlerini yeni branşlarda uygulayın.”

DESTEKLERDEN YARARLANIN
Yorulmaz, kırsal alanda verilen 250 ila 750 TL arasında mikro kredi ile pek çok girişimci kadının hayatının değiştiğini hatırlattı ve gelir vergisinden muafiyet, SGK emeklilik hakkı, banka girişimci destek paketi, KOSGEB destekleri, İŞKUR ve TOBB Kadın Girişimciler Kulübü gibi fırsatların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA