SGK İl Müdürü Bilgili, İesob Başkanı Mutlu'yu Ziyaret Etti

Sosyal Güvenlik Haftası çerçevesinde, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’yu makamında ziyaret eden Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Engin Bilgili, çalışmalarında esnaf teşkilatından büyük katkı aldıklarını söyledi.

SGK İl Müdürü Bilgili, İesob Başkanı Mutlu'yu Ziyaret Etti
İzmir il müdürlüğü olarak Türkiye’ye örnek çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Bilgili, "Sosyal Güvenlik Haftası’nda yaptığımız etkinliklerle SGK’nın son yıllarda ulaştığı noktayı kamuoyuna aktarmaya, haftayı dolu dolu geçirmeye çaba gösteriyoruz. İzmir’de yaptığımız çalışmalarda Birliğin öncülüğünde esnaf teşkilatından büyük destek görüyoruz. Buraya gelirken de kendi evimize geliyoruz diye düşünüyoruz. Bu destekler ve yakın ilgi için şahsınızda teşkilatınıza teşekkür ederiz" dedi.

SGK’nın son dönemdeki olumlu değişimlerine dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, "Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan hizmet alan kesim olarak çalışmalarınızdan memnunuz. SGK dünyadaki değişime paralel olarak kendini yenilemeyi bildi. Eskiden sabahtan akşama kadar bitmeyen işler şimdi bir kahve içimi süresince tamamlanabiliyor, insanlar 20 günde emekli oluyor. Olumlu değişimi görüyor, elimizden gelen desteği veriyoruz. Ancak daha iyiyi yakalamak temel hedefimiz olmalı. Bu noktada da üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diye konuştu.

BEKLENTİLERİ AKTARDI

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, SGK İl müdürü Engin Bilgili’ye kesimin sosyal güvenlik alanındaki beklentilerini içeren bir rapor sundu. Beklentileri içeren raporu görüş olarak Bilgili’ye verdiğini belirten Mutlu, "Bu çalışmada esnaf sanatkarların haklı taleplerine gerekçeleriyle yer verdik. Bu talepler yönetmelik ve kanun değişikliği gerektiriyor. İl müdürlüğünüzün görüşlerimizi inceleyerek üst makamlara iletmesini bekliyoruz. Amacımız istişare içinde mevcut eksiklikleri beraberce, mümkün olduğunca gidermek" şeklinde konuştu.

Mutlu, sunduğu raporda şunları dile getirdi: "2 aydan fazla prim borcu bulunan 4-b’ye tabi esnaf sanatkarlar, kurumun sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Ancak mevcut borcun içinde zaten sağlık primi de hesaplanmakta. Yani geriye dönük borçtan sağlık primi meblağı da tahsil edilecek. Dolayısıyla prim borcu bulunan esnaf sanatkarlar da sağlık hizmeti alabilmeli. Yaklaşık iki yıl önce 6111 sayılı Kanunla kamu borçları yapılandırılmıştı. Ama Türkiye’de ekonomik şartlar değişti. Faiz oranları geçmişe göre daha da düştü. Eski faiz oranlarına göre düzenlenmiş borç yapılandırmasının koşulları da düzeltilmeli, güncel faiz oranlarına göre yeni yapılandırma düşünülmeli. Bugün sigortaya giriş yapan 4-b’ye tabi esnaf sanatkarlar 9 bin günde, 4-a sigortalıları ise 7 bin günde emekli oluyor. Bu durum haksızlık doğuruyor."

SGDP BORÇLUSU ÇALIŞANA FIRSAT

Ziyarette Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcu olan çalışanların da durumuna değinen Mutlu, SGDP borçlusu esnaf sanatkarların yapılandırma imkanından yararlanmalarını istedi.

SGDP borçluları için yapılandırma hakkı tanındığını hatırlatan İESOB Başkanı Mutlu, "Emekli olup da ticari faaliyetini sürdüren esnaf sanatkarlara, SGDP borçlarını yapılandırmak için ek müracaat süresi tanındı. Bu kapsamdaki üyelerimiz Mayıs 2013 sonuna kadar müracaat ettikleri takdirde, ödenmemiş sosyal güvenlik destek primi borçlarını 36 ay vadeye kadar taksitlendirebilecekler. Esnaf sanatkarlarımız müracaatlarını son güne bırakmamalı, bu fırsattan yararlanmak için elini çabuk tutmalıdırlar" dedi.

Kaynak: İHA