Osmaniye'nin Kadirli İlçesinde Görev Yapan Gazeteciler, "gazeteciliğin Dünü ve Bugünü" Konulu Söyleşiye Katıldı

Kadirli Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazeteciler, Anadolu Öğretmen Lisesi tarafından düzenlenen "Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü" konulu söyleşiye katıldı.

Okul toplantı salonunda lise son sınıf öğrencileriyle bir araya gelen gazeteciler, gazetecilik mesleği ve Kadirli'de gazeteciliğin gelişimi ile ilgili bilgiler verdiler.

Kadirli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muzaffer Yüksel Kaya'nın yönetiminde düzenlenen söyleşiye, internet gazeteciliği ilgili olarak Hanifi Dörtgöz, Kadirli'de gazeteciliğin geçmişi ile ilgili olarak Yeni Kadirli Gazetesinden Mustafa Uysak, Habercilik ve Haberin hazırlanması konusunda Anadolu Gazetesi Muhabiri Menderes Özat, Habercilikte Fotoğraf ve Mizanpaj konusunda ise Özgün Gazetesi'nden Mehmet Demir konuşmacı olarak katıldı.

Kaya, konuşmasında öğrencilerin gazeteciliğe karşı gösterdiği ilgiye sevindiklerini, gazeteciliğin demokraside çok büyük öneme sahip olduğunu ve çoğulcu demokrasinin temelini teşkil eden yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirlerini dengelenmesindeki en önemli etken olduğuna dikkat çekerek, gazeteciliğin demokrasinin ve demokratik yaşamın vazgeçilmez koşullarından birisi olduğunu ifade etti.

Haber ve haberin hazırlanmasında karşılaşılan zorlukları anlatan Özat ise teknolojinin gelişimi ile birlikte gazeteciliğin kolaylaştığına değinerek, "10 yıl öncesine kadar haber yapmak oldukça zordu. Fakat son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte gazetecilikte kolaylaştı. Bir haberin meydana geldiği yerden tüm dünyaya anında olanları aktarabiliyoruz. Bizler taşrada görev yaparken karşılaştığımız zorluklar elbette ki yaygın medyanın karşılaştığı zorluklardan farklılıklar göstermektedir. Bizler zamanı geldiğimizde kardeşimizin geçirdiği trafik kazasının haberini yapmak zorunda kalan kişileriz. Gazetecilik önce özveri sonra hoşgörü gerektirir" diye konuştu.

Kadirli'de Gazeteciliğin tarihi ve gazeteciliğin geçmişi ile ilgili konuşan Mustafa Uysak, "Babadan kalma bir mesleğin Kadirli'de temsilciliğini yapıyorum. Daha düne kadar tipo baskılarla ayda, haftada türlü zorluklarla çıkan kadirli gazeteleri şimdi sanal ortamda hazırlanarak günlük olarak çıkıyor. Bu bizlere nereden nereye geldiğimizin bir göstergesidir. Gazetecilik, gecesi gündüzü olamayan bir meslektir. Bizler gazeteci olarak halkın haber alma hakkı adına görev yapan ve temeli fedakarlık olan bir mesleği Kadirli'de yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

İnternet gazeteciliği ile ilgili olarak konuşan Kadirli Haber Net sitesi sahibi Hanifi Dörtgöz ise bilişim çağının hızıyla birlikte internet gazeteciliğinin oluştuğuna dikkat çekerek, "Günümüz haberciliği artık günlük gazetelerle olmuyor. Zaman daha hızlı bir bilgi akışı gerektiriyor. İnternet Gazeteciliği bunun için var" diye konuştu.

Habercilikte fotoğrafın önemini anlatan Mehmet Demir ise fotoğraf ve video çekimlerinin zamanın kaydıyla ilgili bir dip not olduğunu vurgulayarak, "Haberci, denklaşöre nerede ne zaman basacağını bilen kişidir. Bizler halkın haber alma özgürlüğü adına denklaşörümüzü sürekli tetikte tutan kişileriz. Toplumun bilgilenmesi aynı zamanda aydınlanmasıdır" dedi.

Söyleşi sonunda öğrencileri gazetecilikle ilgili sorularını cevaplayan gazeteciler, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Muhabir: Menderes Özat / Mutlu Bozdağ

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
Kaynak: AA