Hemşirelik Öğrencilerinden Müzikli Kutlama

Hemşirelik Haftası kutlamalarında konuşan Şifa Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülendam Hakverdioğlu Yönt, ICN’in belirlediği 8 hedefi hemşirelere hatırlatarak, 2015 yılına kadar bu alanlarda topluma katkı sağlamalarını istedi.

Hemşirelik Öğrencilerinden Müzikli Kutlama
Hemşirelik Haftası, yaklaşık 2 bin personeli ile sağlık hizmeti veren Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde, Şifa Hastanelerindeki hemşirelerin katılımı ile kutlandı. Şifa Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilen törene Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Vedat Köksal, Şifa Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hacıbeyoğlu ile Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri, öğrenciler ve Şifa Üniversitesi Hastaneleri’nde çalışan hemşireler katıldı.

Hemşirelik Bölümü öğrencilerinden oluşan müzik grubunun verdiği mini konserin ardından program Hemşirelik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Nesrin Yılmaz’ın hazırladığı sunumla başladı.

Sunumunda hemşirelik öğrencilerinin mesleğe bakışını anlatan Yılmaz, toplumun hemşirelerden beklentilerini ve hemşireliği nasıl algıladıklarını dile getirdi.

Yılmaz’ın sunumundan sonra konuşan Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülendam Hakverdioğlu Yönt, Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin (ICN) belirlediği 8 temaya vurgu yaptı. Bu hedeflerin; “Aşırı yoksulluğu ve açlığı ortadan kaldırmak; temel eğitimin tüm dünya çapında verilmesini sağlamak; cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınların konumunu güçlendirmek; çocuk ölüm oranlarını azaltmak; anne sağlığını iyileştirmek; HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele etmek; çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve kalkınma için global bir ortaklık geliştirmek” şeklinde sıralandığını ifade eden Yönt, hemşirelik mesleğinin 2015 yılına kadar bu hedefler doğrultusunda topluma katkı sağlamasının beklendiğini anlattı ve meslektaşlarından bu konuda destek istedi.

Özellikle anne ve bebek ölüm oranlarını azaltma hedefinin önemine dikkat çeken Yönt, “Dünyada yılda 500 binden fazla anne gebeliğe ve doğum sırasında oluşan komplikasyonlara bağlı olarak ölüyor. Türkiye’de bebek ölüm oranı binde 16, anne ölüm oranı da yüz binde 21,1 olduğu saptanmış. 2007 yılında yapılan bu araştırmada; anne-bebeklere müdahale edilirse, ki bunlar düşük maliyetli müdahaleler, bu ölüm oranlarının çok fazla düşürülebileceği de görülmüştür” dedi.

Hemşirelerin anne adaylarına vereceği eğitimlerin de bu istatistikleri olumlu yönde değiştirebileceğini belirten Yönt, “Unutmamamız gereken nokta sağlıklı kadın sağlıklı çocuk için, sağlıklı çocuk sağlıklı toplum için vazgeçilmezdir” dedi.

Şifa Üniversitesi Basmane Hastanesi Başhemşiresi Songül Arit da kısa bir konuşma yaparak, hemşirelik mesleğinin tanımını yaptı. Arit, “Hemşire; insan hayatının korunması gereken yüce bir değer olduğunu ve bu değerden hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğini bilen kişidir. Hemşire; bireye saygının insan haklarının dayanağı olduğunun bilincinde olan kişidir. Hemşire, bütün insanların eşit haklara sahip olduğunu bilir ve bireyler arasında ırk, din, dil, inanç, sosyal ve ekonomik durum, siyasi görüş ayrımı yapmadan hizmet eden kişidir” diye konuştu.

Törende Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Vedat Köksal ile Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz da birer konuşma yaparak hemşireliğin sağlık hizmetlerindeki kilit rolüne vurgu yaptı.

Hemşirelerin sağlık hizmetlerindeki önemine değinen Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan da artık çok donanımlı hemşirelerin yetiştiğini ve bundan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Erdoğan, “Doktorlar sağlığın beyni ise hemşirelerde kalbidir. Artık hemşirelerimiz de dört dörtlük; sadece doktorun söylediğini yapmayacak, gerekirse müdahale edecek kadar donanımlı hemşireler yetişiyor. İnşallah bizim yetiştireceğimiz hemşireler çok şey öğrenecekler ve çok şey öğretecekler. Şifa denilince sizin göreviniz sadece Türkiye’deki hastalara şifa dağıtmak değil, inşallah bütün dünyaya şifa dağıtacaksınız” dedi.

Kaynak: İHA