Tügec’ten Necip Fazıl Konferansı

Türkiye Gençlik Cemiyeti Derneği Çorum Şubesi tarafından “Vefatının 30. yılında Üstad Necip Fazıl Kısakürek” konulu bin konferans düzenlendi.

Tügec’ten Necip Fazıl Konferansı
Eğitimci Mehmet Tatlısu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansı Yeşilay Çorum Şube Başkanı Atila Alpay, TÜGEC Çorum Şube Başkanı Burak Köse ve üniversite öğrencileri izledi.

Kitabına adını verdiği “Çile”nin Necip Fazıl Kısakürek’i en iyi anlatan sözcük olduğunu dile getiren Eğitimci Mehmet Tatlısu, Kısakürek’in ömrünü milletine adayan bir insan olduğunu söyledi.

Necip Fazıl’ın eserlerinden de bahseden Tatlısu, üstadın eserlerinde insanların iç dünyasını anlattığına dikkat çekti. 26 Mayıs’ta dünyaya gelen Kısakürek’in aynı tarihte toprağa verildiğine dikkat çeken Tatlısu, bunun büyük bir tevafuk olduğuna dikkat çekti. Kısakürek’in Türkiye’nin en çok okunan yazarı olduğunu vurgulayan Tatlısu, Necip Fazıl’ı anlama ve öğrenmenin yolunun onun hatıralarını okumaktan geçtiğini belirtti.

27 Mayıs ihtilali ve hapishane günlerinin Kısakürek’e “Zindandan Mehmet’e Mektup” gibi bir şiir kazandırdığını anlatan Tatlısu, “Bu şiirdeki Mehmet kendi çocuğu değil. Mehmet burada simgedir. Mehmet’e seslenirken aslında bu ülkenin geleceği olan gençlere seslenmiştir. Burada toplumu işaret etmiştir. Ayrıca üstad İslam’la tanıştıktan sonra eserlerinde düşüş olduğu yönünde söylemler vardır. Bunlar ideolojik bir bakıştır” dedi.

Ünlü şairin ilk şiirinin “Sevgilim”, son şiirinin ise “Zehir” olduğunu hatırlatan Tatlısı, her iki şiirde de ölüm, yaşam ve metafizik duyguların yer aldığına işaret etti. Tatlısu, Kısakürek’in benzersiz bir şair ve aynı zamanda dahi olduğunu sözlerine ekledi.

Program Kısakürek şiirlerinin okunması ve hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA