KSÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karaman'dan Açıklama

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şengül Karaman, "Tıbbi bitkiler, beslenme, kozmetik, vücut bakımı, gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkiler ise güzel koku tütsü, dini törenler ve tat vermeleri için kullanılmaktadır" dedi.

Karaman, KSÜ Türkoğlu Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen "Tıbbi Aromatik Bitkiler" konulu panelde yaptığı konuşmada, tıbbi amaçla kullanılan bitki sayısının 70 bin olduğunu belirtti.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin tedavi veya korunmak amacıyla "geleneksel tıp"tan yararlandığını ifade eden Karaman, daha çok Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olan tıbbi bitkilerle tedavinin son yıllarda batı toplumlarında da giderek yaygınlaştığını dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kimyasal ilaçların yüzde 50'sinin yanlış veya gereksiz yere kullanıldığını anlatan Karaman, şunları kaydetti:

"Sentetik ilaçların aksine daha az yan etkisi olan, güvenli, sağlıklı ve maliyeti ucuz olarak kabul edilen bitkisel ürünler Avrupa'da ve ABD'de 2010'dan buyana satış listelerinde üst sıralarda yer almaktadır. Son on yıl içerisinde dünya genelindeki ekonomik durgunluğa rağmen kayda değer büyüme göstermiştir."

Şifalı bitkilerin, baharattan bitki çaylarına, ilaçtan kozmetiğe kadar çok geniş bir yelpazede kullanıldığına dikkati çeken Karaman, dünyada 60 milyar doların üzerinde bir pazardan söz edildiğini belirtti.

Türkiye'de yayılış gösteren yaklaşık bin çeşit bitki türünün tıbbi amaçlı kullanıldığını bildiren Karaman, "Florasının üçte biri aromatik bitkilerden oluşan Türkiye'de 84 tıbbi ve aromatik bitkiden elde edilen 107 çeşit ilaç ham maddesi ile 419 ruhsatlı ilaç üretilmektedir. Doğadan toplanan veya ekimi yapılabilen yaklaşık 400 bitki çeşidimiz bulunmaktadır. Akdeniz ve Ege bölgelerinin ekonomik değeri olan bitki çeşitleri açısından ciddi potansiyele sahiptir" dedi.

KSÜ Türkoğlu MYO Müdürü Doç. Dr. Çağatay Tanrıverdi ise okuldaki çalışmalarla ilgili bilgi vererek bu tür panellerin geleneksel hale dönüştürülerek belirli aralıklara yapılacağını söyledi.

Panelde, KSÜ öğretim görevlileri Nilgün Koca ve Yusuf Ziya Kocabaş, konuya ilişkin sunum yaptı.

Panele, Kaymakam Tuncay Akkoyun, Türkoğlu Belediye Başkanı Mustafa Taşhan, İlçe Jandarma Komutanı Başçavuş Ahmet Ziya Çelik, İlçe Tarım Müdürü Hayri Uyduran, AK Parti İlçe Başkanı Seydihan Bozdoğan, çiftçiler ve diğer ilgililer katıldı.

Muhabir: İzzet Mazı / İsmail Hakkı Demir

Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
Kaynak: AA