Fethiye'deki Tekneciler Sezon Hazırlıklarına Başladı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan tekne sahiplerini isyan noktasına getiren deniz araçları sigortası, çıkartılan kararname ile çözüldü.

Fethiye'deki Tekneciler Sezon Hazırlıklarına Başladı
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ’deniz yoluyla yolcu taşıma sözleşmesinin’ zorunlu sigorta bölümünde yer alan 1259’uncu maddesi, 12 Ocak 2011 tarihinde değiştirildi ve geçen yıl temmuz ayında yürürlüğe girdi. Geçen yaz sezonunda faaliyet gösteren mavi tur ve günübirlik tur tekneleri bu tarihten önce sigorta yaptırıp, denize elverişlilik belgelerini aldığından değişiklikten etkilenmezken bu yıl sezon öncesi belgelerini yenilemek isteyen tekne sahipleri kötü bir sürprizle karşılaşmış, zorunlu sigortası yaptırmayan tekne sahiplerine denize elverişlik belgesi verilmemişti. Bunun üzerine harekete geçen Fethiye'deki tekneciler seslerini duyurmak için açıklama yapmış, sorun çözülmezse Fethiye'de mavi tura çıkacak tekne bulunamayacağını dile getirmişlerdi.TEKNECİLERİN İSYANI SES GETİRDİFethiye’deki teknecilerin sıkıntılarını giderecek yetkili merci aradıklarını belirten S.S., Fethiye 12 Adalar ve Koylar Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Özcan Yılmaz, Türk Ticaret Kanunu’nun zorunlu sigorta bölümün 1259. Maddesi'nde yer alan hükümleri yerine getirmenin mümkün olmadığını söyledi.

Konuyu AK Parti İlçe Başkanlığı'na ileten tekneciler gerekli düzenlemeler yapılmazsa bu yaz tur teknelerinin çalışamayabileceğini aktardı. Yılmaz, sigorta ücretlerinin tekne ücretlerinden fazla olacağı iddiasında da bulunmuştu. YENİ DÜZENLEME 300 GROSTON ÜZERİ TEKNELERİ KAPSAYACAKKonuyu Ankara’ya taşıyan AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Mustafa Ali Türkan, sezon öncesi denizcilere müjdeli haberi verdi. Türkan, sorunun sadece Fethiye ve Türkiye’nin değil, dünyanın pek çok noktasında yaşandığına dikkat çekti. Fethiye Liman Başkanı Mustafa Bankaoğlu ile birlikte yoğun bir telefon trafiğinin yanı sıra bazı ziyaretler yaptıklarını ifade eden Mustafa Ali Türkan, turizm sezonun yaklaşması dolayısıyla kanunun sonbahara ertelendiğini ancak çıkartılan bir kararname ile tekne sahiplerinin sezonu problemsiz atlatacaklarını ifade etti.

Türkan, sezon sonu yapılacak kanuni düzenleme ile ilgili kanunun 300 groston ve üzeri deniz taşıtlarını kapsayacağını ifade etti.

Türkan, “Fethiye halkının sıkıntısı bizim sıkıntımızdır. Gücümüz oranında çözebileceğimiz her sorunu çözmek boynumuzun borcudur. Konunun çözümü için gayret sarf eden teknecilerimize teşekkür ediyoruz." dedi.

TEKNECİLER SEZONUN BAŞLAMASINI BEKLİYORKararın açıklanmasının ardından Fethiye'deki tekne sahipleri Mustafa Ali Türkan'ı ziyaret ederek teşekkür etti. Teknecileri için hayat meselesi olan konunun çözümü için gösterilen gayretten dolayı memnun olduklarını anlatan S.S. Fethiye 12 Adalar ve Koyları Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi Murat Melez, artık sezona rahat bir şekilde girebileceklerini açıkladı.

Sorunun çözümünün ardından Fethiye kordon boyunda bulunan tekneciler, 15 Nisan'da açılacak yeniz turizm sezonu için çalışmalara başladı.

Yerli ve yabancı turistler tarafından büyük beğeni toplayan turlara çıkacak tekneler sezona hazır. Fethiye kordon boyunda hizmet veren 28 tekne sahibi 12 Adalar turuna çıkmak için gün saymaya başladıklarını ifade ediyor .