Ktü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Açıklaması

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Sinop'ta kurulacak nükleer santral ile Kuzey Amerika'nın Diablo Nükleer Santrali arasında çok büyük jeolojik ve sismik benzerlikler var ancak Sinop nükleer santralinin deprem güvencesi çok daha fazla" dedi.

Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, dördüncü derece deprem bölgesinde kurulacak Sinop nükleer santralinin deprem hassasiyetini en yükseğe çıkardıkları ve santralin 9 büyüklüğündeki depreme karşı dayanıklı yapılacağı açıklamasının toplumu rahatlattığını belirtti.

Sinop nükleer santralinin deprem güvencesinin, depremsellik açısından emsal sayılabilecek Kuzey Amerika'nın Pasifik sahilinde 1986 yılında kurulan Diablo Nükleer Santrali'nden çok daha yüksek olduğunu ifade eden Bektaş, "Karadeniz Bölgesi'nin depremselliğinin değerlendirilmesinde rol oynayan jeolojik ve jeofizik faktörler arasında, Kandilli Rasathanesi'nin Karadeniz kıyılarındaki 50 yıllık deprem kayıtları ile belirginleşen Karadeniz sismik hattı yer almaktadır. Karadeniz'deki jeofizik çalışmalar sonucunda saptanan, uzunlukları ve gerçek hızları bilinmeyen ancak çok yavaş hareket ettikleri düşünülen aktif faylar da faktörler arasında bulunuyor. Bu fayların hızları çok yavaş olduğu için büyük deprem tekrarlamaları birkaç bin yılda bir olabilir" diye konuştu.

-"Sinop nükleer santralinin deprem güvencesinin en üst düzeyde olması son derece doğru bir karardır"-

Bektaş, Karadeniz'in Bulgaristan ve Kırım sahillerinde 7 şiddetinden büyük tarihi depremler bilinmesine karşın, Türkiye sahillerinin karakteristik en büyük depreminin Bartın'da 1968'de 6.6 ölçeğinde olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin kuzeyi ile Kuzey Amerika'nın batı Pasifik sahili aktif tektonik, depremsellik ve nükleer santral açısından çok benzer. Başka deyişle Sinop nükleer güç santrali, Diablo nükleer güç santrali ile özdeştir. San Andreas fayından çok uzakta, Pasifik sahilinde kurulan Diablo santrali başlangıçta 6.5 deprem güvencesine göre planlanmıştı. Daha sonra toplum tepkileri sonucunda santral 7.5 depremine karşı dayanıklı şekilde inşa edildi. Bugün ise Diablo Nükleer Santrali'nin deprem güvencesi denizde yeni aktif fayların bulunmasının yanı sıra Japonya'daki Fukuşima deprem ve nükleer felaketi ile tekrar sorgulanmaya başlanmıştır. Bu nedenle Sinop nükleer santralinin deprem güvencesinin en üst düzeyde olması son derece doğru bir karardır. Sinop'ta kurulacak nükleer santral ile Kuzey Amerika'nın Diablo Nükleer Santrali arasında çok büyük jeolojik ve sismik benzerlikler vardır ancak Sinop nükleer santralinin deprem güvencesi çok daha fazladır."

Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır / Asena Akçay

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA