Saruhanlı Üzümünde Yüzde 40 Rekolte Kaybı Bekleniyor

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde bağlardaki üzüm salkımlarının oluşacağı gözlerin uyanma döneminde meydana gelen dolu ve don afetinin bu yıl üzüm rekoltesinde ciddi kayıplara yol açması bekleniyor.

Saruhanlı Üzümünde Yüzde 40 Rekolte Kaybı Bekleniyor
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede en erken üzüm hasadının yapıldığı Kumkuyucak Beldesi ve Kemiklidere köyünü ziyaret ederek, buradaki bağlarda incelemelerde bulundu. Başkan Okur, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada ilçede 85 bin dekar bağ alanı bulunduğunu, ülkenin yıllık kuru üzüm miktarının yüzde 15'inin yani, yaklaşık 240 bin ton civarında kuru üzümün Saruhanlıdan karşılandığını kaydetti.

Bu yıl bağların uyanma döneminde dolu ve don hadisesi yaşandığını, bunun da rekolteye olumsuz yönde yansıyacağını ifade eden Okur, Üzümün Başkenti olarak bilinen ilçemiz bu yıl kötü bir dönem geçiriyor. Çünkü bağların uyanma zamanında meydana gelen dolu ve don, salkım verecek olan gözleri vurdu. Gördüğümüz kadarıyla bağlarda uyanan gözlerin sayısında azalma var. Sonradan uyanan gözler ise boş göz, yani meyve vermeyecek sadece yeşil aksam olarak kalacak. Bir asma üzerinde en azından 35-40 arası salkım vermesi gerekirken asmalarda 15-20 arası salkım bulunmaktadır. Bu da bu yıl ki rekoltenin düşük olacağının en büyük göstergelerinden bir tanesidir. Toprak yapısı bakımından en erken üzüm hasadının yapıldığı ve kaliteli ürünlerin alındığı Kumkuyucak beldemizdeki bağlarda bile uyanma problemi olduğunu kaydeden Başkan Okur şu bilgileri verdi: "Biz Saruhanlı olarak ülke ekonomisine her yıl 240 bin ton civarında kuru üzüm süren bir ilçeyiz. Ancak bu yıl bu rakamda ciddi düşüş olacağını bekliyoruz. Çünkü dolu ve dondan dolayı bağlarda yüzde 30 ile yüzde 40'lara varan hasar tespit edildi. Bunlar hem Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü hem de Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kayıtlarına geçti. Dolu ve don afetinin önlemi de yok, çaresi de yok." Kumkuyucak Beldesi'ndeki üzüm üreticilerinden Ali Rıza Fakı ise bağlardaki durumun iç açıcı olmadığını, üzüm rekoltesinde büyük kayıplar olmasını öngördüklerini söyledi.

Fakı, "Bu yıl iki kez afet yaşadık. Önce dolu ve ardından don olayı meydana geldi. Bizler sürekli bağın içindeyiz. Vaktimiz genellikle arazide geçiyor. Bağların durumu iyi değil. Meyve verecek olan filizlerde doğuşlar az. Uyanan gözler boş doğuyor. Önceki yıllarda bir dekardan 600-700 kilogram verim alıyorduk. Bu yıl bir dekar bağdan alacağımız verim 300-400 kilogramı geçmez. Verimde yarı yarıya düşüş olacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Kemiklidere Köyü muhtarı ve aynı zamanda çiftçi olan Bahri Bayrak da bu yıl bağlarda don ve dolu afatı sebebiyle yüzde 40 civarında bir ürün kaybı bulunmaktadır. Bu yıl üzümün önceki yıllara göre salkımlardan da anlaşıldığı üzere çok az olacak. Bu da hem ülke ekonomisine hem de çiftçilerimize büyük zarar verecektir.