Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Selahaddin Açıklaması

Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin, "Son 10 yılda önemli sıçramalar yapan Türkiye'nin, özellikle Arap kardeşlerine, akrabalarına yönelik çabaları, ilişkileri iyiden iyiye geliştirmektedir" dedi.

Selahaddin, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Anadolu Ajansı'nın medya sponsorluğunda düzenlenen "2013 Bursa Arap Turizm Ana Destinasyonu"nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, 50'ye yakın Arap temsilcinin, Arap alemi ile Türkiye arasında dostluklar kurmak için Bursa'ya geldiğini söyledi.

Türkiye'ye, 2010 yılında Arap ülkelerinden yaklaşık 500 bin turist geldiğini ve bu sayının 1,5 milyona çıkmasının beklendiğini belirten Selahaddin, bunun gerçekleşeceğine inandıklarını bildirdi.

Selahaddin, Bursa'yı, Arap ülkelerinde tanıtacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Turizm, halklar arasındaki iletişimi artırmak için en iyi araç. Kaldı ki halklarımız yıllarca yan yana yaşamıştı. İhtiyaç duyduğumuz, eski canlılığı yeniden yakalamaktır. Bunun için gerekli fırsat ve imkanların elimizde olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin tanıtımının yapılması niyetindeyiz. Aradaki köprülerin daha iyi kurulması için adım atmaktayız. Son 10 yılda önemli sıçramalar yapan Türkiye'nin, özellikle Arap kardeşlerine, akrabalarına yönelik çabaları, ilişkileri iyiden iyiye geliştirmektedir. Arap alemi olarak sadece Türkiye'ye komşu değil, stratejik derinlik ve ekonomik olarak da yaklaşmaktayız."

-İbn-i Batuta, Evliya Çelebi ve Orhan Gazi-

Arap Birliği Türkiye Misyon Şefi Muhammed El Fatah Naciri, çok büyük bir misafirperverlikle ağırlandıkları Bursa'da olumlu izlenimler edindiklerini anlattı.

Kente daha sık gelmek istediklerini ifade eden Naciri, "Turizm gerçekten bir kapıdır, ilişkilerin pekişeceği bir kapıdır. Tercümansız, çevirisiz konuşacağımız günleri bekliyoruz. Türkler Arapça, Araplar Türkçe öğrensin istiyoruz. Türkiye'de Arap öğrenciler, ülkelerimizde de Türk öğrenciler görmek istiyoruz'' diye konuştu.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Türkiye'nin kalkınmasının bir lokomotifi sayılan Bursa'nın, Araplar için de cazibe merkezi olduğunu belirtti.

Yabancılara mülk satışıyla ilgili kolaylıklar kapsamında Arap ülkelerinden Bursa'ya yatırım girişimlerinin arttığı bilgisini veren Harput, bu ülkelerde yaşayanlara, Bursa'nın güzelliklerinden yararlanma çağrısı yaptı.

Daha sonra, dünyaca ünlü gezginler İbn-i Batuta ve Evliya Çelebi ile Osmanlı Devleti'nin kurucusu Orhan Gazi'yi temsil eden geleneksel giysiler giymiş oyuncular tarafından kısa tiyatro oyunu sahnelendi.

Törende, kılıç kalkan ve halk oyunu ekipleriyle Shaman Dans Tiyatrosu Grubu tarafından gösteriler sunuldu.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ankara Büyükelçisi Khaled Khalifa Rashed al Mualla, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fouad Mohadji ile Kuveyt, Fas, Irak, Bahreyn, Moritanya, Somali, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen ve Tunus'tan üst düzey temsilcilerin hazır bulunduğu törenin ardından katılımcılar, mehter takımının çaldığı marşlar ve kılıç kalkan ekibi eşliğinde bir süre yürüdü.

Muhabir: Büşra Nur Özcan / Vedat Yücebaş

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA