Meteoroloji 2. Bölge Müdürü: İklim Değişikliğine Karşı Her Kesim Çalışma Yapıyor

Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Murat Şahin, iklim değişikliğine karşı bütün sektörlerin çalışma yaptığını belirterek, "İklim Değişikliği ve Türkiye" panelindeki sözlerine açıklık getirdi.

Panelde, iklimin tarihî süreçte doğal değişim gösterdiğinin vurgulandığını aktaran Şahin, “Bunun dışında, küresel ısınma adı verilen ve sanayi devrimiyle başlayan, atmosfere verilen karbondioksit ve benzeri gazların sera etkisiyle 100 yıllık periyotta dünyanın ortalama sıcaklığında 0,74 derece artış görüldüğü belirtildi. Bunun sonucunda ortaya çıkan küresel iklim değişikliği kavramı ele alındı.” dedi.

Küresel iklim değişikliğiyle ilgili sürece ilişkin senaryolar bulunduğuna dikkat çeken Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Şahin, bu senaryo ve projeksiyonların iyimser ve kötümser yaklaşımlara göre değişiklik gösterdiğine dikkat çekti. Türkiye’de bütün sektörlerin buna göre plan yaptığını kaydederek, “Panelde Türkiye’de İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulduğu, İklim Değişikliği Eylem Planı çerçevesinde 1. ve 2. İklim Değişikliği Ulusal bildirimlerinin sunulduğunu anlatıldı. Ülkemizin Kyoto Protokolü’ne imza koyduğu, bu kapsamda başta bakanlıklar olarak gerekli sorumluluk ve çalışmalar yapıldığı söylendi. Bunun dışında iklimin korunmasına atıf yapılmak suretiyle iklim değişikliğinin sektörlere etkilerini en aza indirmeye ve insanları korumaya yönelik çalışmalar dile getirildi.

Sorular üzerine, İzmir’de binaların kıyıya paralel yapılmasının iklime olumsuz etkisine dikkat çekildi fakat, ‘Küresel ısınmada İzmir’in de payı var.’ ifadesi geçmedi.” açıklamasında bulundu .