'dünya Yeşil Binalarla Büyük Enerji Tasarrufları Sağlıyor'

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, dünyada bazı ülkelerin yeşil binalarla birlikte önemli oranda enerji tasarrufu sağladığını ifade belirtti.

'dünya Yeşil Binalarla Büyük Enerji Tasarrufları Sağlıyor'
Sur, Türkiye’nin 7 milyon konutluk kentsel dönüşüm projesinde yeşil bina uygulaması ile önemli tasarruf elde edebileceğini açıkladı.

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) ile ÇEDBİK'in ortaklaşa olarak 'Yeşil Binalar Zirvesi' düzenledi.

Hilton Otel'de gerçekleştirilen zirvenin açılışında ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur bir konuşma yaptı. Dünyada ve Türkiye’deki enerji kullanımı ile ilgili bilgiler veren Haluk Sur, Amerika’da yüzde 1’e ulaşan yeşil binaların ülkeye 60 milyar dolarlık tasarruf sağladığını bildirdi. Sur, şu bilgileri verdi: "Türkiye enerji fakiri gibi görünüyor ama yenilenebilir enerji yatırımları, sektördeki teknolojik gelişme ve enerji tasarrufu ile birlikte büyük bir kaynağa sahibiz. Yenilenebilir enerjide ülke olarak teknolojik gelişmeyi bekleyeceğiz. Petrol arama, doğalgaz arama çalışmalarını sürdüreceğiz. Ama dünyada en ucuz enerjisi üretilen değil kazanılan ve tasarruf edilen enerjidir. Biz enerjimizi tasarruf edeceğiz. Nasıl tüketiyorsak öyle tasarruf edeceğiz.”"100 milyon ton petrol eşdeğerinde enerjinin yaklaşık yüzde 45-50’sini binalarımızda tüketiyoruz." diyen Sur, 1800'lü yıllardan başlanarak bugüne kadar gelen süreçte iklim değişikliği, ozon tabakasında yaşanan delik ve sıcak ortalamasındaki değişikliklerin ciddi sorun oluşturduğunu hatırlattı. Sur, şöyle devam etti: "Bu süreci durdurmamız gerekir. Daha az fosil yakıt kullanabiliriz. Ama artık engellememiz gerekiyor. Enerjinin yarısını binalarda tüketiyorsak o zaman binalarda tasarrufu öğrenmemiz lazım. 15 yıldır dünyada tartışılan olay ve 10 yıldır hızla mesafe kat edilen yeşil binalara merhaba denildi. Yeşil binalarla birlikte dünyada gayrimenkul sektörünün kurallarının oyunu yeniden yazılmaya başlandı. Dünyada küresel tehdit küresel fırsata döndü."Haluk Sur, Amerika’daki yeşil binalardan örnek vererek, "Bu ülkede 130 milyon konut var. 2011 yılı sonuna göre sadece yüzde 1 yeşile dönüşen binalar, ülke ekonomisine sağladığı katkı 60 milyar dolar. Amerika gibi büyük bütçeli ülkede 60 milyar dolar ne olur dememeliyiz. Çünkü yüzde 100 olduğunda bu tasarruf rakam 6-7 trilyon dolara ulaşacak. 14 trilyonluk ekonomide bu rakam çok büyük. Unutmayalım küresel krize girilen süreçte 3–4 trilyon dolarlık paradan kaynaklandı. Bir gecede 2 trilyon dolar piyasaya enjekte edildi ve dünyayı ayakta tutmaya çalıştılar.” diye konuştu.

"Oyunun kurulları yeniden yazılırken bizde yerimizi almalıyız." ifadesini kullanan Sur, Türkiye’de 19 milyonu aşan konut stoku olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Biz de bunun 7 milyonunu yeniliyoruz. Bunu yaparken ne kadar çok yeşil bina ve günün şartlarına, dünyanın trendine uygun yaparsak elimizdeki varlığın değerini bir üst lige taşıyabiliriz. Gayrimenkul üzerinden tamamen dış borcumuzu ödeyebiliriz. İspanya gayrimenkul sayesinde 20 yıl içinde 300 milyar Euro para çekti. 8–9 milyon turisti ağırlıyor. Türkiye’nin İspanya’dan bir şeyi eksik değil. Her şey çok güzel. Tarihi yapıları her şeyi medeniyetleri beşiği olan bir toprak. Türkiye bunu satabildiği kadar yabancı yatırımcı çekip getirmesi gerekir. Türkiye’de kentsel dönüşümde 400 milyar dolar gerekiyor. Bunu nasıl sağlayacağımızın yolu bu. Ülkemizin her şeyi var. İstikrarı var. Azmi var. Genç nüfusu var. Nüfusun yüzde 65’i 35 yaşın altında. Böyle bir ülkenin potansiyelini kaybetmeden genç nüfusunu koz olarak elinde tutarak dünyanın ekonomik merkezi olmaya adayız. İmkânsız bir şey yok.” Haluk Sur, konuşmasının sonunda Türkiye’nin güneş enerjisi imkânı olduğunu anlatarak, “Enerji ihtiyacı 95–100 milyon ton petroldür. Ülkemizin yapılan araştırmalarda 2 bin 700 saat gibi güneşten faydalanma ortalaması var. Ülkenin 4 ayına tekabül edecek faydalanma süresi var. Bunun karşılığı, yani güneşten elde edilecek enerji miktarı 87 milyon ton petrole eşdeğerdir.” şeklinde konuştu.

Zirvede ÇEDBİK Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emre Çamlıbel ile Amerikalı mimar ve şehir tasarımcısı Sidney Rasekh konuşma yaptı. Programda GESİAD Başkan Vekili Ali Ezinç, ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur’a plaket verdi .