Büyük festivale büyük açılış

5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali’nin büyük gösterisi gerçekleştirildi. Trakyalı çocukları kukla ile buluşturmak için dünyanın 26 farklı ülkesinden gelen yaklaşık 100 kukla sanatçısı Lüleburgazlılarla buluştu.

Büyük festivale büyük açılış
Uçaneller Kuklaevi 'nin Trakya Kalkınma Ajansı 'nın mali desteği ile gerçekleştirdiği 5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali 'nin büyük gösterisi Pazar günü Lüleburgaz Kongre Meydanı 'nda gerçekleştirildi.

Festivalin açılışı için, binlerce Lüleburgazlı çocuklarıyla birlikte Kongre Meydanı 'nı doldurdu. Saat 16.00 'dan itibaren tıklım tıklım dolan Kongre Meydanı 'nda dünyanın 26 ülkesinden gelen 100 'e yakın kukla sanatçısı gösterilerini sergiledi.

ÜNLÜ İSİMLER DE FESTİVALDEYDİ

Festivalin açılış törenine Atakan M. Metin 'in koordinasyonunda Arif Sağ, Nebil Özgentürk, Cumali Bulduk, Mehmet Sümbelli, Adnan Karabulut, gazeteciler Mustafa Çetin, Murat Deliklitaş ve Avni Uz ve Bilgehan Bilgiç, Av. Hasan Basri Albayrak, Senem Tüfekçioğlu katıldı.

Törene katılan isimlere Festival Komitesi Başkanı Mesut Sarıoğlu tarafından plaket verildi. Plaket töreninin ardından kısa bir konuşma yapan Arif Sağ şunları söyledi:

''Böyle küçük bir şehirde böyle önemli bir festivalin yapılıyor olması güzel olduğu kadar şaşırtıcı da. Sanatın ülkenin her yerinde Lüleburgaz 'da olduğu gibi coşkuyla karşılanmasını diliyorum. Bu festivali gerçekleştiren Uçaneller Kuklaevi önemli ve örnek bir işe imza atmıştır. Hepsini yürekten kutluyorum.''

Nebil Özgentürk de burada yaptığı konuşmada, ''Trakya 'da Lüleburgaz 'da böyle bir festival gerçekleştirmesi Türkiye için çok önemli bir olay. Buradaki coşkuyu görüyorum ve keşke her gün Lüleburgaz 'da ve ülkemizin her yerinde bu tür festivaller olsa diyorum'' dedi.

GÖSTERİLERİ BİNLERCE KİŞİ İZLEDİ…

Kongre Meydanı 'ndaki açılış gösterilerini izlemeye binlerce kişi katıldı. Alanda gece 23.00 'e kadar devam eden gösterilere Lüleburgazlı büyükler ve çocuklar büyük ilgi gösterdi.

Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan, Kaymakam Cemalettin Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Karakuş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayrettin İnce, İlçe Gençlik Spor Müdürü Tuncay Akgöl de açılış törenini izleyenler arasındaydı.

BAŞBAKAN 'DAN KUTLAMA TELGRAFI

Kongre Meydanı 'nda gerçekleşen festival açılışına çok sayıda mesaj geldi. Kutlama mesajı gönderenler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve Mehmet Siyam Kesimoğlu da yer aldı.

URUGUAY 'DAN İRAN 'A RUSYA 'DAN İSPANYA 'YA

5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali 'nin açılış töreninde İspanya, Belçika, Uruguay, Bulgaristan, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Hırvatistan, Bosna Hersek, ABD, İran, Peru, Avustralya, Brezilya, Fransa, Avusturya, Almanya, Türkiye, Macaristan, Yeni Zelanda, İspanya, Kolombiya, Arjantin 'den gelen ekipler gösterilerini sahneledi.

Açılış töreninden önce Çek Cumhuriyeti 'nden Pavel Vangeli Kongre Meydanı 'nın bir köşesinde miniklerle buluşurken diğer yanda Avusturya 'dan gelen Sputniks adlı grup özel tasarlanmış kostümleriyle, vücutlarından yararlanarak yaptıkları Masa ve Sandalye gösterisi ile ilgi odağı oldu.

İspanyol Ymedio Teatro Kongre Meydanı 'nın girişinde kurduğu dünyanın en küçük tiyatrosu ile yine yüzlerce izleyiciye 'Poşet ve Yaşam ' adlı gösteriyi sundu.

İran 'dan gelen Apple Tree Group Kongre Meydanı 'nda bulunan Atatürk heykelinin önünde gösterisini sergilerken, Balon Kukla Tiyatrosu ve Uçaneller Kuklaevi oyuncuları da çocuklarla atölye çalışması gerçekleştirdi.

İspanya 'dan Minusmal Puppet Theatre ve Kolombiya 'dan La Cagas, Avusturya 'dan Floraphoniker, Fransa 'dan Rue Barree ekipleri de ilgi çeken gösteriler sergiledi.

Büyük sahnede Rusya 'dan Viktor Antonov sahne alırken, Antonov 'un performansı kendisini izleyen binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı.

Ardından 'Dizeler Üzerine Kabare ' adlı gösteri ile sahneye Almanya 'dan Fifthwhell grubu çıktı. Bu gösteriyi de binlerce kişi izledi.

ATALAY TARAK BİSİKLETİNİ MİLLETVEKİLİNİN ELİNDEN ALDI

Festival kapsamında dağıtılan bisikletlerin sonuncusu ise Uçaneller Kuklaevi 'nde oyun izleyen ve atık toplayanlar arasında birinci olan Atalay Tarak 'a verildi.

Kongre Meydanı 'nda yapılan törende Atakan Tarak 'a en çok atık toplayarak kazandığı bisiklet Festival Komitesi Başkanı Mesut Rıdvan Sarıoğlu ve Milletvekili Şenol Gürşan tarafından verildi.

Gürşan, burada festival hakkında düşüncelerini de dile getirip Uluslararası Trakya Kukla Festivali düzenleyerek Kırklareli 'nin tanıtımını yapan ve çocuklara eğlenceli anlar yaşatan Uçaneller Kültür ve Sanat Derneği 'ne teşekkür etti.

BÜYÜK ORGANİZASYONA CEZA KESİLDİ

Dünyanın en büyük kukla festivallerinden olan 5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali 'ne Kongre Meydanı 'nda yapılan gösteriler nedeniyle yapılan zabıt varakası uygulaması damgasını vurdu.

Kongre Meydanı 'nda yapılan ve yerli yabancı binlerce kişinin izlediği gösteriler nedeni ile Festival Komitesi Başkanı Mesut Sarıoğlu 'na Lüleburgaz Belediye zabıtaları tarafından meydanda gösteri yapılması nedeni ile zabıt varakası düzenlendi.

Sarıoğlu festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada, ''Bizler Lüleburgazlı ve Trakyalı çocuklar için festival düzenlerken, dünyanın öbür ucundan gelen ekipler binlerce kişiye oyunlarını oynarken birileri de bizlere ceza kesmeye çalışıyor. Cebimde bir zabıt varakası var. Üzerinde suçlu Mesut Sarıoğlu yazıyor. Suçumuz Trakyalı çocukları dünya sanatçıları ile buluşturmak, Lüleburgaz 'ın ve Trakya 'nın adını dünyaya duyurmak ve çocuklarımızın sanatla yeni bir rol model edinmelerini sağlamak. Bu suçsa ben tüm Lüleburgazlı çocuklar adına bu suçu üstleniyorum. Bu kasabayı yönetenler meydanlar bizimdir diyerek halkın doldurduğu meydanlarda zabıt varakaları düzenleyip bizleri suçlu ilan ediyorlar. İsmimin karşısında suçlu olarak yazan zabıt varakasına şöyle bir not düşüp imza attım; 'Meydanlar halkındır '.'' dedi.

Sarıoğlu 'nun bu sözlerinden sonra meydandaki binlerce kişi bu sözlerini uzun süre alkışlayarak yapılan uygulamaya tepkisi dile getirdi.

Gece Bulgaristan 'dan gelen Shade and Fire Theater 'ın muhteşem ateş gösterisi ile sona erdi.