Türkiye Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Kandemir Açıklaması

Levent Harman - Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadele kapsamında yürüttüğü operasyonlarda yardımcı unsur olarak etkin rol oynayan geçici köy korucuları, terör örgütüne yönelik operasyonların durduğu bölgede eğitimlerine ara vermeden devam ediyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olaylarının ardından 1985 yılında faaliyete geçen koruculuk sistemi, TSK'nın, özellikle terörle mücadele kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürüttüğü faaliyetlerde Mehmetçiğe büyük destek sağlıyor.

Yaşadıkları bölgeyi iyi bilmeleri nedeniyle başta terör örgütüne yönelik operasyonlar olmak üzere, yol emniyetini sağlamada ve güvenlikli yapıların korunmasında aktif görev üstlenen korucular, Mehmetçiğin sorumluluk alanındaki tüm çalışmalarda yardımcı unsur olarak görev alıyor.

AA ekibinin, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Erek Dağı eteklerindeki Cehennem Deresi'nde görüntülediği Vanlı köy korucuları da zorlu doğa koşullarına ve bölgenin dağlık yapısına aldırış etmeden tim komutanlarının verdiği talimatları eksiksiz yerine getirerek, her zaman göreve hazır olduklarının mesajını veriyor.

İlerleyen yaşlarına rağmen askeri disiplinlerinden ödün vermeyen korucular, vatan savunmasında etkin görev üstlenmenin gururunu yaşıyor.

Türkiye Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplum genelinde çözüm sürecinin meydana getirdiği mutluluk ve beklentilerin bazı gerçeklerin görülmesini engellememesi gerektiğini belirtti.

"Terör örgütü tamamen silah bırakmadan koruculuk sisteminin kaldırılmasını sağlıklı bulmuyoruz" diyen Kandemir, koruculuk sisteminin kaldırılması durumunda terör örgütünün süreçle ilgili bütün girişimlerini lehine çevireceğini savundu.

-"Silahlı güçlerin ülke dışına çekilmesini olumlu buluyoruz"-

Terör örgütü PKK'nın halk desteği aşamasında direncini kıranların korucular olduğunu dile getiren Kandemir, şöyle konuştu:

"PKK, bu ve benzeri nedenlerden dolayı çekilmenin ön koşulu olarak koruculuk sisteminin kaldırılmasını ifade etti.

Terör örgütü tamamen silahlardan arınmadan koruculuk sistemin kaldırılması durumunda süreçle ilgili bütün kozlar PKK'nın eline geçecektir. Sonuç olarak, terörün silahlı militanlarını ülke sınırlarımızın dışına çekmesini olumlu bulduğumuzu ve silahsız bir ortamda sorunların konuşularak çözülebileceğine inandığımızı belirtmek istiyoruz."

Teröristlerin geri çekilmesinin, terörün silahları bırakacağı anlamına gelmediğine işaret eden Kandemir, şöyle devam etti:

"Terör örgütü, sürecin fırsatlarını lehine çevirip ileri ki zamanlarda aksi bir durumda önünde engel olacak toplumsal duruşları yok etmek istiyor. Böylesine hassas süreçler, tehlikeleri ve fırsatları bir arada taşımaktadır. Bunun gözden kaçırılmamasında yarar var. Korucular olarak, terör sonrası Türkiye'nin 76 milyon vatandaşımıza sağlayacağı huzur ve refahın farkındayız. Teröre karşı ailemizi, köyümüzü ve vatanımızı korumak için korucu olduk. Ailemize, köyümüze ve devletimize karşı terör tehdidi ortadan kalkmadan görevimize kararlılıkla devam edeceğiz."

-30 yılda bin 600 şehit-

Van Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ayhan Kahraman da Türkiye'de 60 bin dolayında korucu olduğunu ve bunlar arasında çatışmalarda yaralanan, gazi olan çok sayıda kişi bulunduğunu bildirerek, terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarda da bin 600 korucunun şehit düştüğünü ifade etti.

Kahraman, ülkenin bütünlüğünü sağlamak için yıllardır verdikleri mücadeleyi bundan sonra da sürdüreceklerine değinerek, son günlerde yaşanan barış sürecini herkes gibi yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini dile getirdi.

-"Geçmişteki samimiyetsizlik endişe veriyor"-

"Akan kanın durması, ülkemizin gelişmesi ve büyümesi açısından son derece önemlidir" ifadelerini kullanan Kahraman, şunları kaydetti:

"Biz korucular olarak her zaman görevimizin başındayız ve her ortamda göreve hazırız. Biz yapılan çağrılardan ziyade, çağrıya uyulup uyulmayacağını merak ediyoruz. PKK terör örgütünün geçmişteki samimiyetsizliği bizi endişeye sevk ediyor. Keşke bu barış adımları geçmişte atılsaydı ve bu kadar arkadaşımız şehit olmasaydı.''

Korucuların görev esnasında asker ve polislerin aldığı aylık operasyon tazminatlarından faydalanamadığına da değinen Kahraman, sosyal güvenceleri olmadığı halde her zaman görevlerinin başında olduklarını vurguladı.

Korucuların, aldıkları 850 lira maaş ile hem ailelerinin geçimini sağladığını hem de çocuklarını okuttuğunu anlatan Kahraman, açlık sınırının altında maaşla çalıştırılan korucuların daha verimli olması için maaşlarının yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

-"Mağduriyetimiz giderilsin"-

Kasımoğlu köyü korucubaşı Ahmet Soytürk ise çözüm sürecini gönülden desteklediklerine değinerek, devletten en büyük beklentilerinin korucuların mağduriyetlerinin giderilmesi olduğunu belirtti.

Göllü köyü korucubaşı Şaban Demirtaş da yaşanan sürecin kendilerini de umutlandırdığını ve akın kanın durmasını istediklerine işaret ederek, ''Biz her zaman devletimizin yanındayız ve vatanın bölünmez bütünlüğü için göreve hazırız. Tek beklentimiz haklarımızın verilmesi. Dün işe başlayan bir kişinin hemen sigortası yapılıyor. Biz 30 yıldır çalışıyoruz, ama halen adımız geçici'' diye konuştu.

Yayıncı: Behçet Güngör
Kaynak: AA