Gazze’de Kız ve Erkek Öğrenciler Ayrı Sınıflarda Okuyacak

Gazze’nin fiili kontrolünü elinde tutan Hamas yönetiminin aldığı kararla kız ve erkek çocuklar, 9 yaşından itibaren ayrı sınıflarda eğitim görecek.

Uygulanacak yeni kurallar kapsamında ayrıca kız çocukların derslerine erkek öğretmenler de giremeyecek. Eylül ayındaki yeni eğitim-öğretim yılından itibaren yürürlüğe girecek olan yeni yasa Hıristiyan egemenliğindeki ve BM’ye bağlı okulları da kapsayacak. Yeni önlemleri eleştiren gruplar, İslamcı hareketin toplum üzerindeki ideolojiyi zorlamaya çalıştığını belirtirken, kararın savunucuları ise Filistin değerlerinin sadece kanun haline getirilmek istendiğini ifade ediyorlar.

Hamas’ın Eğitim Bakanlığı hukuk danışmanı Valid Mezher, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Bizler Müslüman insanlarız ancak insanları Müslüman yapma niyetimiz yok. Biz insanlarımıza ve kültürlerine hizmet ediyoruz. Bu sistem aslında 10 yıldan fazladır önceki hükümetlerde ve şimdiki hükümette yer edindi. Birleşmiş Milletler Ortadoğu Mültecilerine Yardım Ajansı (UNRWA) okulları Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmiyordu, bu sistem idari açıdan da desteklenmekte” dedi.

Kararı eleştiren UNRWA Sözcüsü Elina Shaheen ise, “Alınan bu karar okullardaki irade üzerinde zemin oluşturacaktır. Çünkü sınıflar her zaman kültürel normlara göre denetlenmeli” diye konuştu

Kaynak: İHA