Şanghay İşbirliği Örgütü Güvenlik Konseyi Toplantısı Kırgızistan’da Yapıldı

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Cumhurbaşkanlığı Ala-Arça Konuk Evi Konferans Salonu’nda Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları toplantısı öncesi Güvenlik Konseyi Toplantısı gerçekleştirildi.

Zirvede açılış konuşmasını yapan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev bu sene Bişkek’te yapılacak olan ŞİÖ zirvesinde bölge güvenliği konularının ele alınacağını bildirerek, “Gelecek sene koalisyon güçleri Afganistan’dan çıkartılmaya başlayacak. Dolayısıyla bölge güvenliği konusu önemli. Güvenlik Konseyi Sekreterleri’nin çalışmalarının daha da etkin ve başarılı olması gerekir” dedi.

Bölge devletlerinin ancak birleşerek hızlı ve etkin bir şekilde mevcut problemlere tedbirler alıp çözüm bularak güvenliği sağlayabileceklerini bildiren Atambayev ülkeler arası sınır problemlerin ortadan kalkması gerektiğini ifade ederek, “ŞİÖ ülkeleri arasında sınır problemleri olmamalı. Tartışmalı konularda uzlaşmaya varmak amacıyla görüşme ve zirveler yapılıyor. Bu sene Kırgızistan’da yapılacak olan ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi’nin sınır konuları ve bölge güvenliğinin korunması alanlarında yapıcı çözümler vereceğini umut ediyorum” dedi.

2001’de kurulan ve Çin, Rusya, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ı bir araya getiren Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları zirvesi 2013 Ağustos ayında Bişkek’te yapılacak.
Kaynak: İHA