Petkim'den Çıkan Toprakla Cezaevinin Bahçesi Yeşillendirildi

İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim Yarımadası’nda inşası süren ve hafriyat çalışmalarının yüzde 70’i tamamlanan STAR Rafinerisi ile Aliağa Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü adeta yeşile boyandı.

5 milyar doların üzerinde bedelle Türkiye’nin tek noktaya yapılacak en büyük yatırımı olan rafinerinin hafriyat çalışmalarından çıkan 31 bin 380 metreküp toprak, bin 155 kamyonla taşınarak cezaevi kampüsü içindeki tretuvarlar, yeşil alanlar ve çevre düzenlemesi yapılacak sahalara döküldü. Cezaevi yönetimi ise örnek bir çalışmaya imza atarak, toplam 27 bin fidan dikti. Bunlar arasında fıstık çamı, kuşdili, gül, limoni servi, leylandi ve ardıç ağırlıklı olarak yer alıyor.
Aliağa Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü Müdürü Halis Orhan, tutuklu ve hükümlülere dünya standartlarında güvenlik ve yaşam alanları sunulduğunu söyledi.

Mahkûmların yaşamdan kopmaması için üzerlerine düşen her görevi yaptıklarını belirten Orhan,“Cezaevi dışarıdan sadece beton duvarlardan ibaret sanılıyor ancak o duvarların ardında farklı acılar ve yaşam kesitleri bulunuyor. Bizler yönetim olarak mahkûmlarımızın fiziksel sağlıkları kadar ruhsal sağlıklarına da önem veriyoruz. Kampüsümüzün bulunduğu lokasyon, tarım toprağı barındırmıyordu. STAR Rafinerisi inşaatından çıkan hafriyatın SOCAR Türkiye tarafından bedelsiz olarak verilmesi, bizim için adeta rüya gibi bir şey. Cebimizdeki parayla istesek bile alamazdık. Bu vesileyle başta SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz olmak üzere SOCAR Türkiye, STAR Rafinerisi ve Petkim yetkililerine sonsuz teşekkür ederiz.” dedi.

Diktikleri fidanların arıtma suyuyla otomatik olarak sulanacağını, bu iş için 200 bin liralık harcama yaptıklarını söyleyen Müdür Orhan, kampüste mahkûmlarla birlikte 10 bin kişi bulunduğunu kaydetti.

STAR Rafinerisi’nin 16 ayı geride bırakan hafriyat çalışmaları hakkında bilgi veren SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ise toplam 10 milyon 500 bin metreküplük hafriyat çalışmasının yüzde 70’inin tamamlandığı bilgisini verdi. Çalışmalar sırasında bölge halkına mümkün olduğu kadar az rahatsızlık vermek için azami gayret gösterildiğini söyleyen Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı: “STAR rafinerisi, Value-Site vizyonumuzun en temel adımı. Bu çerçevede Petkim Yarımadası'nda yaptığımız yatırımlar Türk sanayisi için yerli hammadde, Türk insanı için iş, ülke ve bölge ekonomisi için katma değerdir. Yatırımlarımızı bölge halkına rahatsızlık vermeksizin, hattâ çevrede bulunan köylerin ve kurumların ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle faydalı olacak şekilde yürütmeye çalışıyor, bu yöndeki talepleri değerlendiriyoruz. Cezaevi yönetiminin bize yaptığı başvuruyu da bu itibarla tereddüt etmeden kabul ettik. 30 yıldır hiç el değmemiş hafriyat toprağına değer kazandırdık.”