Baharla Birlikte Polen Alerjisine Dikkat

Havaların ısınması ile birlikte Aydın’da bahar mevsimi geldi.

Baharla Birlikte Polen Alerjisine Dikkat
Aydınkent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Volkan Yazak, baharın gelmesi ile birlikte vatandaşların polen alerjilerine karşı dikkatli olmalarını önerdi.
Polenin oldukça yoğun olduğu Aydın’da bahar mevsiminin bazı kişiler için sıkıntılı geçtiğini ve alerjik nezlenin kadın ve erkek cinsiyetlerinde aynı oranda görüldüğünü belirten Aydınkent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Volkan Yazak, “Alerji normalde zararsız olan maddelere karşı anormal ve zararlı bağışıklık sistemi cevapları vermektir. Örneğin bitki polenleri normalde insanlar için zararlı olmayan taneciklerdir. Ancak bazı kişilerde polenlere maruziyet nezle veya astım şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu olaya alerji böyle kişilere alerjik bünyeli olarak adlandırılır. Bu özellik genetik olarak kazanılmaktadır. Anne ve babasından geçen genlerle alerjik olaylar oluşmaktadır. Kişinin alerjik olup olmaması sadece genetik faktörlere bağlı değildir. Kalıtıma ek olarak çevreninde alerji gelişiminde önemli rol oynadığı görülmektedir” dedi.

Sigara dumanının alerjik olayları duyarlaştırdığını söyleyen Bozyiğit, “Alerjen maddelere yüksek düzeyde karşılaşan kişi o maddelere karşı hassasiyet kazanmakta tekrar karşılaştığında alerjik olaylar (nezle , astım, göz kaşıntısı , deri döküntüleri gibi) oluşmaktadır. Özellikle sigara dumanı başta olmak üzere bazı irritan maddelere maruz kalmak alerjik olaylara duyarlaştırmaktadır. Alerjik nezle (rinit) ve astım yeni doğan döneminden itibaren başlayabilirse de beş-on yaşlarında artan çocukluk döneminde erkek çocuklarda daha fazla görünürken ileri yaşlarda her iki cinsiyette aynı oranda görülür” dedi.

"ASTIMLI HASTALARIN YÜZDE 75’NDE ALERJİK RİNİT BULUNUR"
Astım hastalığının hava yollarının iltihabı sonucu daralmasıyla ortaya çıkan öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu kaydeden Dahiliye Uzmanı Yazak, “Astımlı kişilerin yüzde 75'inde allerjik rinit birlikte bulunur. Alerjik bünyeli olan kişiler korunmak için: “Polenlerin yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde dışarıya çıkmamaları, Evin havalandırılmasını öğleden sonra yapması, dış ortamdan kapalı ortama girince burun içi, göz, yüzler su ile yıkamasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca, ev içinde hayvan beslenmemesi, sigara dumanından uzak durulması alerjik yapacak ilaçlardan uzak durulması çok önemli” diye konuştu.

Kaynak: İHA