Afad Yardım Kuruluşları Platformu 5. İstişare Toplantısı

AFAD Başkan Yardımcısı Mehmet Sinan Yıldız, "Afet olduğunda sıfırıncı dakikada, belirlenen hizmet gruplarına mesajla ulaşıp afetin 8. dakikasında bu mesajı hepsine iletmiş olacağız.

Bu mesaj sistemi sayesinde bilgi akışı başlayacak ve hizmet grupları tek yerde toplanmış olacak” dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Sivil Toplum Kuruluşları (STK) arasında gerçekleştirilen Yardım Kuruluşları Platformu’nun 5. İstişare Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, AFAD Başkan Yardımcısı Mehmet Sinan Yıldız, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt ve diğer STK temsilcileri katıldı.

5.’ncisi düzenlenen toplantıda, önceki kararların değerlendirmesi yapılırken, AFAD ile STK’lar arasında imzalanması öngörülen ‘Afet ve Acil Durum Hallerinde Matbu İşbirliği Protokolü’nün ayrıntıları gündeme alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AFAD Başkan Yardımcısı Yıldız, AFAD tarafından hazırlanan Ulusal Afet Müdahale Planı’nı (UAMP) katılımcılara anlattı. Yaşanan afetlerin topluma ciddi zarar verdiğini belirten Yıldız, afet durumunda verilmesi gereken hizmetlerin olduğuna dikkat çekerek, “Burada hizmetler ön plana çıkıyor ve afet durumlarında plan yaparken kurumlar üzerinden değil, hizmetler üzerinden tasarım yapılması gerekiyor. Bu anlamda Türk Kızılayı’nın üzerine büyük görevler düşüyor” diye konuştu.

Yıldız, “Afet olduğunda sıfırıncı dakikada, belirlenen hizmet gruplarına mesajla ulaşıp afetin 8. dakikasında bu mesajı hepsine iletmiş olacağız” ifadesini kullandı. Mesaj sistemi sayesinde bilgi akışının başlayacağını ve hizmet gruplarının toplanacağını dile getiren Yıldız, hizmet gruplarının bu sayede öncelik sırasına göre afet bölgesine ulaşacağını kaydetti.

AFAD ile STK’lar arasında imzalanması planlanan işbirliği anlaşması, ulusal ve uluslar arası düzeyde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş yaralanmış ya da sakat kalmış tüm insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmak ve gerekli her çeşit yardımı yapmak amacını içeriyor.
Kaynak: İHA