Bakan Yıldız: 30 Yıldır Ülkeyi Geriye Götüren Sorunun Neşteri Olacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çözüm süreciyle ilgili, “Biz bu milletin 'gözyaşı dinsin' diye hep beraber gayret ediyor, uğraşıyoruz.

İnşallah, kronikleşmiş, 30 yıldan beri bu ülkenin geriye doğru gitmesi için uğraşan büyük bir yapının neşteri olacağız.” dedi.

Sempozyum ve temel atma törenlerine katılmak üzere Malatya'ya gelen Bakan Yıldız, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Yıldız, burada yaptığı açıklamada, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anadolu’da 30 yıldır yaşanan acıların dinmesi için uğraştıklarını belirten Yıldız, “Birçok alanda olduğu gibi en büyük sıkıntımız terör belasından kurtulmayla alakalı da çok önemli bir gayret içerisinde bulunuyoruz. Türkiye, bütün prangalarından, yüklerinden ve kendisini geriye doğru çeken bütün yapılarından kurtuluyor, demokrasideki vesayet anlayışından kurtulduğu gibi. Biz bu milletin 'gözyaşı dinsin' diye hep beraber gayret ediyor, uğraşıyoruz. İnşallah, kronikleşmiş, 30 yıldan beri bu ülkenin geriye doğru gitmesi için uğraşan büyük bir yapının neşteri olacağız." diye konuştu.

Muhalefet partilerinin tabanlarının da çözüm sürecine destek olduğunu söyleyen Yıldız, "Bu, partiler üstü bir problemin çözümüdür ve yalnızca bu çözüme borçlu olanlar AK Partililer değildir. Bununla alakalı, muhalefet biliyor olmasına rağmen, anlıyor olmasına rağmen, yalnızca bir parti programı olarak görmesinden kaynanklanan bazı problemler var. Bu başarı sağlanacaksa inşallah yalnızca AK Parti’nin başarısı olarak görülmemesi lazım. AK Partili olmadığı halde bu çözüm sürecine destek veren muhalefet tabanındakı insanların da başarısı olarak görülmesi gerekmekte. Sivil toplum örgütlerinin desteği burada son derece önemli. O yüzden ‘hangi tarihte çekilecek, o tarihte çekilmezse şöyle olacak’ diye yorum yapanların mutlaka bize daha iyi şeyler söylemesi lazım. Biz bu çözüm sürecini desteklediğimizi ifadelendiremeyiz ama Türkiye'nin mutlaka bundan kurtulması lazım' diyenler var. Yıllardan beri bir işin nasıl yapılacağını değil, nasıl yapılmayacağını tarif eden ve bu konuda bizi sıkıntıya sokan, terörle alakalı bütün yapılar inşallah ortadan kalkmış olacak." şeklinde konuştu.

Süreçle ilgili kafalarda soru kalmayacağının altını çizen Yıldız, “10-11 yıl önce enflasyonun üstesinden gelemeyeceğimizi iddia edenler, ekonomik bu kor ateşin elimizle tutulamayacağını söyleyenler, yine benzer bir reaksiyon göstermişlerdir. AK Parti'yle alakalı olumsuz bütün yapılan tahminlerin boşa çıktığı bir 10 yıl izledik. O yüzden çözüm sürecine vatandaşlarımızın inanmasını istiyorum. Türkün, Kürtün, Lazın, Çerkezin birbirinden farkının olmadığı, Türkiye Cumhuriyeti üniter devlet yapısı içerisinde vatandaşlık hakkını kullandığı ve bütün hizmetlerden istifade edeceği bir ortam oluşturuldu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu hiçe sayanların, buraya gidemeyenlerin, bu konuyla alakalı çok fazla söyleyebileceği bir şey yok. Bizler Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar her vatan toprağını karış karış geziyoruz, yalnızca bunu seçim süreçlerine hapsetmedik. İyi niyet ve yapıcı gayretle bu işin de üstesinden gelmeye çalışıyoruz.” diye ifade etti.

Yıldız, 30 yıllık sorunun neşteri olacaklarını ifade etti.

Yıldız, şöyle devam etti: “Şair Şemsettin Sami'nin ‘Ahbabın için kardeşinle vuruşma çünkü ahbaplık zayi olur, kardeşlik hep baki kalır’ sözü var. Bizdeki kardeşlik olgusunun, hiçbir etnik köken ayrımı yapmaksızın, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, hep aynı noktaya, aynı hedefe doğru gideceğini hep beraber görmüş olacağız. Kimi hainlikle suçladı kimi 'etle tırnak değiliz' dedi.

Biz bu milletin 'gözyaşı dinsin' diye hep beraber gayret ediyor, uğraşıyoruz. İnşallah, kronikleşmiş, 30 yıldan beri bu ülkenin geriye doğru gitmesi için uğraşan büyük bir yapının, neşteri olacağız. İnşallah, bunu bertaraf etmiş olacağız." ifadelerini kullandı.
“İNŞALLAH MAHÇUP OLMAYACAĞIZ”
Şimdiye kadar mahçup olmadıklarını, çözüm sürecinde de Allah’ın kendilerini mahçup etmeyeceğine inandığını vurgulayan Yıldız, “Belediye seçimleri yaklaşıyor. Çözüm sürecinde belediye seçimleri en büyük konulardan biri olacak. Türkiye'nin artık şehitlerini beklediği bir ortam yerine refah seviyesinin arttığı ortama sahip olacak. Şu ana kadar hamdolsun hangi işe başladıysak Allah bizi mahcup etmedi ve gayretlerimiz boşa çıkmadı. İnşallah bunda da öyle olacak." ifadelerini kullandı.
Yıldız, 8 Mayısta çekilmeyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Türkiye'de bununla alakalı gözyaşlarının dinmesi, anaların babaların ağlamaması, o ailelere düşen ateşi hep beraber gönlümüzde hissettiğimiz bu yapının, gülücüklere ve temennilere dönüşmesi adına bir çalışma yapılıyor. Bir de bu çözüm süreci içerisinde lafı olanların mutlaka daha iyi şeyler tavsiye etmesi gerekmekte. 'Sizin o yaptığınızı şu yolla, bu usulle gerçekleştirirsek daha iyi sonuç alırız' diyenlerin olması lazım. Bu, partiler üstü bir problemin çözümüdür. Bununla alakalı muhalefetin biliyor, anlıyor olmasına rağmen yalnızca bir partinin problemi olarak görmesinden kaynaklanan bazı problemler var. Bu başarı sağlanacaksa yalnızca AK Parti'nin başarısı olarak görülmemesi lazım. AK Partili olmadığı halde çözüm sürecine destek veren muhalefet partisinin tabanından da insanların başarısı olarak görülmesi gerekmekte. Sivil toplum örgütlerinin desteği burada son derece önemli."