Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'ye kurulacak nükleer güç santrallerine ilişkin, "Burada Kayseri'ye de Türkiye'ye de yetecek kadar iş var. 22 milyar dolarlık malzeme kullanacağız. Bunun 7 milyar doları çimento ve inşaat kalemleri olacak" dedi.

Yıldız, Kayseri Düşünce ve Atılım Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi Kardan Adam Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen 2. Erciyes Buluşmaları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sanayicilerin hazır olması gereken önemli bir dönemece girildiğini söyledi.

Nükleer güç santrallerinin 515 bin parçadan oluştuğunu ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Burada Kayseri'ye de Türkiye'ye de yetecek kadar iş var. 22 milyar dolarlık malzeme kullanacağız. Bunun 7 milyar doları çimento ve inşaat kalemleri olacak. Eğer beynimize güveniyorsak, kabiliyetlerimize güveniyorsak, makineleşmemize güveniyorsak, CNC tezgahlarımıza güveniyorsak yapacak çok iş var. Bu konuda Kayseri'nin çok ciddi bir ivme göstereceği, tabanındaki bilgilerin mutlaka değerlendirileceği ve bu çalışmaların Kayseri'ye çok şey katacağı kanaatindeyim. Bu yetmez. Çünkü enerji sektöründe, ekonomiden daha hızlı büyüme sağlamamız gerekiyor."

Yıldız, ikinci nükleer santralle ilgili, çok kısa sürede kamuoyu ile paylaşacakları bir atılım daha yapacaklarına dikkati çekerek, ''Bir 22 milyar dolarlık daha yatırım yapıyoruz. O da Sinop'a. Afşin-Elbistan'a da 12 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bunların anlaşmaları imzalanmış veya imzalanma aşamasında olan, hani gelecek gidecek projeler değil. Bunların toplam tutarı yaklaşık 100 milyar lira. Bu paranın 2023 yılına kadar harcanacağını düşünürsek, bu çok önemli bir konu olacak" diye konuştu.

-"Rusya'ya 100 mühendis daha gönderilecek"-

Rusya'ya nükleer güç santrallerinde eğitilmek üzere 100 mühendis daha göndereceklerini dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''3 bin 600 başvuru oldu. Mayıs ayına kadar 100 kişi daha seçeceğiz. Toplam 600 mühendisimizi eğitip, nükleer santrallerin başına, işletmeye oturtacağız. Eğer siz bunları aktif hale getirmezseniz, çalışır hale getirmezseniz, 25 yıl nükleer mühendislikte hocalık yapan birinin, nükleer santral gezmediğini görürsünüz ve bunun acısı içinize çöker. Bunun sorumlusu onlar değil. Bizim insanımız, çalışan beyinlerimiz, özellikle nükleer santralle ilgili beyinler buradan göç etmişler. Cazibe noktalarını oluşturarak beyin göçünün tersine döndürüyor olmamız lazım. Bunun bir tek yolu var, burada iş verirsen, iş oluşturursan gelirler. 250 nükleer fizikçi ve nükleer mühendisten oluşan dernek var ama hemen hemen hiçbiri kendi işini yapmıyor. Potansiyel var, kabiliyet var, rahatlıkla bu işi yapabilecek bir ortamımız var."

Muhabir: Orhan Canbulatel

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA