Doyasıya Bir 'kutlu Doğum'

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in dünyaya teşrifi münasebeti ile düzenlenen kutlu doğum haftası etkinlikleri, hem içerik olarak hem de nitelik açısında her geçen gün zenginleşiyor. Bir dönem küçük mütevazı salonlarda yapılan etkinlikler, artık fuar alanlarında ve stadyumlarda yapılıyor. Üstelik programlara vatandaşın gösterdiği ilgi nedeniyle mekan bulmak giderek zorlaşıyor.

Doyasıya Bir 'kutlu Doğum'
Doğudan batıya, kuzeyden güneye kadar Türkiye’nin her kentinde yapılan kutlu doğum etkinlikleri köylere kadar ulaştı.

Bu yıl Adana’da düzenlenen etkinlikler 9 güne yayıldı ve pek çok yönüyle ilklere de sahne oldu. Adana Valiliği ile İl Müftülüğü işbirliğinde yapılan etkinliklerle ‘kutlu doğum’ 9 gün boyunca dolu dolu kutlandı. Etkinlikler, 11 bin metrekarelik TÜYAP Fuar Alanı’nda yapıldı. Antakya Medeniyetler Korosu, sanatçılar Yusuf Güney, Ahmet Özhan, Uğur Işılak, Erhan Güleryüz, Serdar Tuncer, Murat Yeni, Senai Demirci, İhsan Atasoy, Ertuğrul Erkişi, Fatih Kısaparmak, Reha Yeprem, Ramazan Ümit Şimşek, İbrahim Sadri, Minik Dualar Grubu, Tarık Karadağ Adana İlahi Korosu ve Eyüp Belediyesi Mehteran Takımı, programlarıyla Adanalılara unutulmaz anlar yaşattı.

Bu yıl kutlu doğum münasebetiyle düzenlenen sıra dışı etkinliklerden biri de Efendimizi anlatan tiyatro oyunu oldu. Belki de Türkiye de ilk kez, bir tiyatro oyunu (Dünyayı Değiştiren Kutlu Doğum) 4 bin koltuklu alanda tam doluluk oranıyla tek seansta oynandı. Ayrıca aynı alanda tiyatro, konser, konferanslar, 110 yayınevinin katıldığı kitap stantları, 116 aşkı nebi hilyeyi şerif hat sergisi, 50 adet kutsal emanetler fotoğraf sergisi, Kabe örtüsü ve iki adet sakalı şerif ziyareti düzenlendi.

150 aile, umre ödüllü yarışmada Efendimizin hayatıyla ilgili bilgilerini yokladı.

İçerik bakımından çok daha zengin tutulan kutlu doğum etkinliklerinde dünyada ün yapmış pek çok isim, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile vatandaşlara doyumsuz anlar yaşattı. 2003 yılı dünya kuran okuma birincisi Ahmet Karalı, 2010 dünya Kur’an okuma birincisi Ali Tel ve yine dünya Kur'an okuma birincilerinden Muhammed Tûsî’nin yanı sıra İstanbul Zühtü Paşa Camii İmam-Hatibi Adem Karabey, Ankara Çankaya Kurtuluş Camii İmam Hatibi Mehmet Atıcı’nın Kur’an ziyafeti, dinleyenlere manevi iklimlere yelken açtırdı.

Türkiye’nin alanında söz sahibi akademisyenleri de Hz. Muhammed ve İnsanlık Onuru başlığı ile yapılan söyleşi programlarında halkı bilgilendirdi. Prof. Dr. Mehmet Ali Kirman, Prof. Dr. Sadrettin Gümüş, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Osman Eğri, Prof. Dr. Bünyamin Erul, Prof. Dr. Celal Türer, Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Doç. Dr. Muhammed Yılmaz, Dr. Hüseyin Kara, araştırmacı yazar Mahmut Açıl ve Gazeteci Yazar Ahmet Taşgetiren konuşmalarıyla ve vatandaşlardan gelen sorularla merak edilen konulara cevap verdi.

Adana’daki etkinlikleri 100 bin civarında vatandaş takip etti. Etkinlikleri başından itibaren yakinen takip eden ve aynı zamanda programların ev sahipliğini yapan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, geçmişte yapılan etkinliklerin birkaç saatlik olduğunu hatırlatarak, uzun soluklu etkinliklerle akıllarda kalıcı programlar yapmak istediklerini söyledi.

Vali Coş, “Peygamber Efendimizin verdiği evrensel mesajları bir kez daha içimizde, ruhumuzda hissetmek istiyoruz.” ifadesiyle bu yılki etkinliklerin hedefini ifade etti .