600 Yıllık Osmanlı Köyündeki Cami Restore Edildi

Bursa'nın Kestel ilçesinde, tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan 600 yıllık Osmanlı köyündeki cami ve müştemilatı restore edildi.

600 Yıllık Osmanlı Köyündeki Cami Restore Edildi
Aksu köyündeki cami, imam evi ve hamam aslına uygun olarak yenilendi.
Çalışmaları yerinde inceleyen Bursa İl Genel Meclisi Başkanı Nedim Akdemir ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, yetkililerden bilgi aldı. Aksu'nun tarihî açıdan önemli eserlere sahip olduğunu belirten Akdemir, “Osmanlı'nın ilk dönemlerinde yapılan bir cami, imam evi ve hamam bulunuyor. Ayrıca harap halde ama zamanında önemli işlevi bulunan bir de han var. Geçmişte Bursa-İnegöl yolu ve İpek Yolu üzerinde bulunan Aksu köyü, bölgeden geçenler için korunma ve dinlenme merkeziydi.” dedi.

Genel Sekreter Çelik de köyün, Osmanlı devlet olmadan önce Bursa'nın ikmal ve ticaret yollarından biri olduğunu belirterek, “Geceleri can ve mal emniyeti olmaması, bakım, onarım, yiyecek, içecek gibi zorunlu ihtiyaçların buradan temin edilmesi Aksu'yu zaman içinde merkez haline getirmiştir. Köyde bir dönem bahçelerde yetiştirilen güllerden gül yağı üretiliyormuş. Aynı zamanda Mekke Medine fukarasına vakıf olarak tescil edilen köydeki tarihî eseri restore ederek ülkemize ve dünya mirasına kazandırmış olduk.” şeklinde konuştu.