Tolstoy: Türkiye’yi Güzel Temsilcileri İle Değerlendirmeli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kültür danışmanı Vladimir Tolstoy, İstanbul’da Türk-Rus Kültür Vakfı’nın organizatörlüğünde 15-21 Nisan tarihlerinde düzenlenen “Rus Kültürü Festivali” ile izlenimlerini aktardı.

Dünyaca ünlü Rus yazarı Lev Tolstoy’un torunu olan Tolstoy, Ria Novosti haber ajansına verdiği özel mülakatında söz konusu festivalin en büyük özelliğinin devlet bütçesiyle gerçekleştirilmediğine dikkat çekti.
Tolstoy, “Bu etkinlik karşılıklı kültür yılları ya da başka resmi programlar bağlamında gerçekleşmedi. Bu festival özel bir girişim. Gerçi her iki taraftan da devlet yetkilileri katıldı.

Ama bu düşünce Türk-Rus Kültür Vakfı üyesi bir kaç Türk’e ait. Bu insanlar, Rusya’da eğitim alan, Rus kültürünü seven, tanıyan ve keşfeden insanlar. Vatanına dönen Türkler, Rus kültürünün soydaşları tarafından da tanınmasına karar verdi. Çünkü kimse onları bu projeyi zorlamadı. Bu tür şeyler benim açımdan saygıdeğer.” dedi.

Festivale aile ve akrabalarıyla katıldığını ifade eden Putin’in danışmanı, benzer festivaller sayesinde topluluklar hakkındaki önyargıların yok olduğunu savundu. Yurtdışında Ruslar hakkındaki olumsuz düşünceleri eleştiren Tolstoy, “İnsanlarla ilgili bu tür olumsuz görüşleri, yanlış tasavvurları ancak şahsi temas ve bu tür festivallerin yardımıyla altüst ederiz. Rus insanının çanta taşıyan bavulcu veya kötü kızlar olarak değil, yetenekli sanatçı ve müzisyenlerimizle değerlendirilmesini istiyorum. Türkiye insanını da güzel temsilcileriyle değerlendirmek lazım.” dedi.

Türkiye’de güzel insanlarla karşılaştığını anlatan Tolstoy, “Örneğin festivalde bizimle çalışan tercüman rehber Türk bayan bende muazzam bir izlenim bıraktı. Bana göre, bu asil Türk kadını, akıllı, tarih, dili harika şekilde bilen bir insan. Bu, Türkler ile ilgili duyabileceğim olumsuz şeylerden çok daha önemli.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de gördüğü tarihi ve kültürel eserlerden çok etkilendiğini kaydeden Tolstoy, dedesinin Moskova’ya yakın Yasnaya Polyana ev müzesine Türk turistleri çekmek için İstanbul’da sergi açacaklarını belirtti.

Tolstoy, festival sayesinde çok sayıda Türk insanının yazar Tolstoy’un ev müzesine gelerek Rusça öğrenmek istediğine de işaret etti.
Kendi soyunun Türkiye ile ilişkilerinin 18. yüzyıla dayandığını sözlerine ekleyen Tolstoy, “Deli Petro döneminde diplomat olan büyük dedem Pyor Tolstoy, İstanbul’da Yedikule’de 2 yıl mahkum olarak kalmış.” bilgisini verdi. Muhabirin, “Güzel ilişkiler! Türklerden intikam almak gibi bir arzunuz yok?” sorusuna Tolstoy, ünlü Rus şair Aleksandr Puşkin’in şiiriyle yanıt verdi: “Çoktan geçmiş günlerin olayları, kadim zamanların masalları.”