İl Genel Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Haşmenoğlu Açıklaması

İl Genel Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Nuri Haşmenoğlu, Söğütlü'de yapılması planlanan "Sakarya Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali" için Türkbeylikkışla köyünün uygun bir yer olmadığını söyledi.

İl Genel Meclisi üyeleri ve Söğütlü Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenol ile santralin yapılması planlanan köye gelen Haşmenoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin santral için gerekli özellikleri taşımadığını savundu.

Haşmenoğlu, doğalgaz çevrim santrallerinin kurulacağı bölgelerde derin denizler olması gerektiğini ancak köyün denize 50 kilometre uzaklıkta olduğunu kaydetti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı rapora atıfta bulunan Haşmenoğlu, "Mera alanında kalması ve hali hazırda Gebze ve Adapazarı Doğalgaz Çevrim Santrali'nin olmasından dolayı 3. çevrim santralinin emisyon değerlerinde artış yapacağı düşünüldüğünden kurumumuz tarafından uygun görülmemiştir" ifadesine dikkati çekti.

Bölgenin tarım arazisi olduğunu anlatan Haşmenoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversite ve belediyenin izin vermemesi durumunda projenin gerçekleştirilemeyeceğini aktardı.

Haşmenoğlu, doğalgaz çevrim santrallerinin, kömür yakan termik santrallere göre daha az kirletici verdikleri için temiz enerji kaynağı olarak değerlendirildiğini, bu nedenle de yer seçimine çok önem verilmediğini vurguladı.

Doğru yer seçiminin sürdürülebilir çevre açısından büyük önem arzettiğini savunan Haşmenoğlu, "Biz enerji karşıtı değiliz ama burası kuzey rüzgarlarının sürekli baskısı altında. Burada yapılacak çevrim santralinin her türlü etkisi ilk önce yakın köylere sonra da vilayete olacak. Bu, yapılacaksa güneyde ya da yerleşim yeri olmayan bir yerde yapılsın" şeklinde konuştu.

Enerjinin insanlar için gerekli olduğunu ifade eden Haşmenoğlu, "Buradaki halk ve sivil toplum kuruluşları, tesislere karşı değil. Burası yer açısından uygun değil, uygun yer olsa kimse buna karşı çıkmaz" şeklinde konuşmasını tamamladı.

Muhabir: Erol Ulu - Belgin Yakışan

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA