Türk Kızılayı’nın Kurucusu Ayinle Anıldı

Türk Kızılayı’nın kurucularından ve ilk genel başkanı olan Marko Paşa (Markos Apostolidis), ölümünün 125. yılında Rum mezarlığında düzenlenen törenle anıldı.

Türk Kızılayı’nın Kurucusu Ayinle Anıldı
Asıl adı Markos Apostolidis olan ve tarihte Marko Paşa adıyla tanınan Türk Kızılayı’nın kurucusu, Kuzguncuk’taki Rum Ortodoks Kabristanı’ndaki mezarı başında anıldı. Fener Rum Patrikhanesi tarafından düzenlenen törene; Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Zağrofyan Rum Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Marko Paşa’nın mezarı başına gelen Bartholomeos, ayin okudu. Zağrofyan Rum Lisesi öğrencilerinin de hazır bulunduğu törende Bartholomeos dua etti.
Törende konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Kızılay’ın ilk kurucusu ve merhum Marko Paşa’yı anmak için toplandık. Bir ilki gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar yapılan kabir ziyaretine daha önceden katılmamıştık. Patrik Hazretlerinin daveti üzerine biz de buradaki duaya katılmaya karar verdik. Bundan 145 yıl evvel Türk Kızılayı’nı kurarak bizlere emanet eden Marko Paşa’yı anacağız.” dedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos da, Marko Paşa’nın biyografisini okudu. Bartholomeos, “Türk Kızılayı bugün sadece Türkiye’de değil dünyanın dört bir yanında afetzedelerin, açlık çekenlerin göçmenlerin yardımına koşmaktadır. Rum cemaatinin iftihar duyduğu Marko Paşa, hastalarının şikayetlerini üşenmeden ve uzun uzun sabırla dinlemesiyle ünlüydü. Uyguladığı tedavilere moral unsurlarını da eklerdi. Ölümünün yıl dönümünde andığımız Marko Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli mevkilere ulaşmış ve tüm varlığıyla hizmet etmiş müstesna bir kişilik idi.” ifadelerini kullandı.